Ako često koristite ulje u kuhinji, postoji velika šansa da imate bocu odmah pokraj štednjaka. Iako je to mjesto prikladno za brzi pristup, pitanje je može li se ulje, ako ga držite pored štednjaka, brže pokvariti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Je li u redu držati ulje pored štednjaka?
- Vrućina bi potencijalno mogla oksidirati ulje, a oksidacija je užasno štetna, ali osim ako ne držite ulje točno iznad ploče štednjaka jer tu toplina raste, govorimo o možda 5 ili 10 stupnjeva razlike. To neće biti dovoljno da značajno skrati životni vijek ulja, ali to ne znači da je to najbolje mjesto za njegovo držanje - kaže Cate Shanahan, američka doktorica.
Pravilno skladištenje je u konačnici način da se očuvaju zdravstvene prednosti dobrih ulja za kuhanje poput maslinovog ulja.
- Najbolje je pronaći hladno, tamno mjesto jer kisik, svjetlost i toplina najbrže razgrađuju ulje. Dakle, najbolji način čuvanja ulja je u smočnici - savjetuje Jim Savage, kalifornijski proizvođač organskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja.
Izbjegnite oksidaciju s ovim uljima za kuhanje
Bilo da odlučite ulje držati pokraj štednjaka ili u smočnici, Shanahan kaže da možete izbjeći oksidaciju izbacivanjem ulja koja najlakše oksidiraju.
- Ima ih osam, pa ih zovem 'omraženih 8' kako bih pomogla svima da zapamte - kaže ona, napominjući da toksikolozi, koji testiraju sljedećih osam ulja na probleme s oksidacijom, kažu da se ne bi trebala koristiti za kuhanje.
Nezdrava ulja koja treba izbjegavati:
- Kukuruzno ulje
- Kanola ulje
- Ulje sjemenki pamuka
- Sojino ulje
- Suncokretovo ulje (loše za višekratno prženje)
- Ulje šafranike
- Ulje sjemenki grožđa
- Ulje rižinih mekinja
Umjesto njih preporučuje se koristiti zdravija ulja, a ovo je nekoliko najboljih opcija:
Zdravija ulja, s druge strane, obično se ekstrahiraju iz većih orašastih plodova ili sjemenki, pa zahtijevaju manje obrade i imaju veće zdravstvene prednosti.
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Kokosovo ulje
- Ulje avokada
- Sezamovo ulje
- Laneno ulje
- Bademovo ulje
- Orahovo ulje
- Ulje od kikirikija
Ako ste se ikada brinuli da će se ulje pokraj štednjaka brže pokvariti, niste u potpunosti bili na krivom tragu. Čak i ako je izloženost toplini mala, ona je još uvijek nepovoljan faktor, zajedno sa svjetlom i kisikom.
Dakle, ako želite produljiti vijek trajanja ulja za kuhanje i smanjiti oksidaciju, najbolje ga je držati u ormariću, prenosi MBG.