Lava-kolač, prema legendi, nastao je kao pogreška chefa Jean-Georgesa Vongerichtena, koji je čokoladni biskvit iz pećnice izvadio prerano, a rezultat je bio neodoljiv.
Lava-kolačići savršena su čokoladna poslastica - izvana sočan biskvit, a iznutra topla čokolada, zbog koje je slastica i dobila ime. Najčešće se priprema od četiriju glavnih sastojaka: čokolade, maslaca, jaja i šećera. Smjesi se dodaju i likeri, naranča i limun, metvica, pa čak i čili, a kolačiće poslužite sa sladoledom, smrznutim voćem ili tučenim vrhnjem. Za kolačiće je najvažnije da se peku toliko dugo kako bi izvana bili pečeni, a iznutra tekući - otprilike desetak minuta. Peku se u vatrostalnim posudama iz kojih se, kad su gotovi, naopako izvade pa zarežu kako bi čokolada iscurila van. Ako nemate vatrostalne posude, poslužit će i kalupi za muffine.
Lava-tortice od čokolade
Sastojci: 2 žlice maslaca, 240 g 80-postotne čokolade, 5 jaja, 200 g šećera, 1/2 žličice soli, 4 žličice brašna
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220°C. Nasjeckajte čokoladu pa je s maslacem otopite miješajući. Istucite jaja te ih dodajte u čokoladu sa šećerom i solju. Dodajte brašno pa smjesu ulijte u vatrostalne posudice za pečenje koje ste namastili. Pecite oko 14 minuta. Kolačiće možete ukrasiti topljenom čokoladom.
Više recepata i savjeta za slasne deserte kao i pite i bureke po receptima baka - majstorica kuhinje pronađite u subotnjemu izdanju magazinu Skuhatćute.