To je to što me zanima!

Ekopranje: Trikovi s kojima je rublje čišće, a računi su manji

Osim što smanjuje statički elektricitet, ocat rješava i "mucice", boje su "življe" uz malo sode bikarbone, mrlje nestaju uz limun, a sušenje na užetu čuva odjeću
Vidi originalni članak

Najviše (90 posto) energije tijekom pranja rublja utroši se na zagrijavanje vode u perilici. Kako biste smanjili potrošnju, prebacite se na hladna pranja, savjetuju stručnjaci. Uz to čak i na “najštedljivije” pranje u perilici potroši se oko 150 l vode. Smanjite li broj tjednih pranja, uštedjet ćete vodu i novac. 

Želite li još ekološkije pranje, umjesto industrijskim deterdžentima perite rublje onima na biljnoj bazi s biorazgradivim sastojcima. No kako biste doista bili sigurni čime perete rublje, isprobajte provjerene odstranjivače nečistoća poput octa, limuna i sode bikarbone. Osim što će mu podariti svjež i ugodan miris, šalica octa uništit će sve bakterije prisutne u rublju, osobito ako je riječ o platnenim dječjim pelenama.

Umjesto umjetnih sredstva za izbjeljivanje upotrijebite šalicu limunova soka, a želite li temeljito dezinficirati, primjerice znojne čarape ili rublje, pranju dodajte šalicu alkoholne vodice za ispiranje usta bez šećera.       

Soda bikarbona 'oživljava' boje

Dodate li uobičajenoj dozi deterdženta pola šalice sode bikarbone, boje će nakon pranja biti jarkije, a bijele bjelije. Uz to soda omekšava vodu, pa dodajte manje deterdženta.

Bez 'mucica' i elektriciteta

Šalica octa “oživjet” će bjelinu bijelog rublja ako bubanj nije natrpan, a dodate li je u zadnjem ispiranju, oprana odjeća bit će oslobođena “mucica” i statičkog elektriciteta.  

Višestruka dobit užeta

Osim što, za razliku od sušilica, štedi energiju i čuva dugovječnost odjeće, sušenje na stalku ili užetu (u kući) zimi udvostručuje vlažnost zraka, a tako i “zagrijava” prostoriju.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • maya999 11.12.2011.

    ne kužim... Da svaki dan uz prašak potrošim i pola šalice octa, sode bikarbone i soka od limuna, di je tu ušteda????

Komentiraj...
Vidi sve komentare