Konzervans E211 desetljećima se dodaje gaziranim pićima, ali i krastavcima te raznim umacima kako bi spriječio stvaranje plijesni. No zastrašujuće je što E211 u spoju s vitaminom C, kojeg sadrži većina sokova, postaje benzen, kancerogena tvar. Istraživanje prof. Pipera potaknulo je kontroverzije o štetnom djelovanju prehrambenih aditiva na zdravlje. Aditivi su zakonom odobreni dodaci (konzervansi, sladila, bojila), koji se koriste za proizvodnju hrane duljeg vijeka, boljeg okusa i ljepšeg izgleda. Iako su opasni za zdravlje, danas je gotovo nemoguće doći do namirnica koje u sebi ne sadrže aditive. Prehrambeni dodaci se univerzalno klasificiraju prema tzv. E-brojevima, a na poleđini pojedinog proizvoda možete provjeriti koje aditive sadrži. E211 UNIŠTAVA STANICE I UBRZAVA STARENJE Peter Piper, profesor molekularne biologije i biotehnologije na britanskom sveučilištu Sheffield te stručnjak za starenje, došao je do alarmantnih rezultata. Dugogodišnjim istraživanjem kemijskog spoja natrij-benzoata, poznatijeg pod šifrom E211, otkrio je da može ozbiljno oštetiti DNA. Taj široko prisutan konzervans napada mitohondrije, dijelove stanica koji opskrbljuju organizam energijom. Takva se oštećenja smatraju uzrokom niza neurodegenerativnih poremećaja kao što je Parkinsonova bolest ili, općenitije, povezuju s procesom starenja. Prehrambena industrija će se ograditi govoreći da su svi aditivi testirani i odobreni, ali sigurnosna ispitivanja su zastarjela i danas moraju biti stroža, upozorava Piper. AMERIČKA agencija za hranu i lijekove tvrdi kako ne postoji rizik za zdravlje od razina benzojeve kiseline koje se nalaze u gaziranim pićima HRVATSKI zavod za javno zdravstvo napise o ugroženosti zdravlja potrošača zbog uzimanja hrane sa štetnim aditivima smatra neprovjerenim JEDNA bočica od pola litre gaziranog pića predviđena je za jednu osobu, dvije litre su za cijelu obitelj (četveročlanu). Važno je da se ravnamo prema tim mjerilima i ne pijemo više od toga SVAKI aditiv detaljno je istražen i točno su određene količine koje smiju biti u gaziranim pićima kako ne bi ugrozile zdravlje čovjeka POJEDINE verzije gaziranih pića u Hrvatskoj istodobno sadrže vitamin C i E211, a u europskim zemljama to nije slučaj A ŠTO S DRUGIM ADITIVIMA? Dodaci živežnim namirnicama sumnjive prirode su: E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477. Opasni dodaci: E102, koji se nalazi u svim gotovim umacima, a može izazvati alegiju, smetnje disanja, osip na koži, te E11O, 120, 124. Dodaci koji prouzročuju rak: E131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239. Pažnja: E123 je vrlo otrovan te je zabranjen u SAD-u. Pažnju obratite na: E123 i E110 u gumenim i čokoladnim bombonima, pudingu, vrhnju za kuhanje. DODATCI KOJI SU ŠTETNI ZA ZDRAVLJE Probleme s crijevima uzrokuju: E220, 221, 232, 224. Probleme s probavom: E338, 339, 340, 341, 45O, 461, 463, 465, 466, u pakiranom sladoledu E407. Kožne bolesti mogu prouzročiti: E230, 231, 232, 233. Uništava vitamin B12: E220, a povećava kolesterol: E320, 321.Živce nadražuje: E311, 312, a do upale usne šupljine može dovesti: E330. Također, on je i najopasniji dodatak koji može prouzročiti rak, a nalazi se u senfu, nekim bezalkoholnim pićima, konzerviranome mesu rakova