To je to što me zanima!

Dvostruka eutanazija: Nakon 50 godina braka zajedno umrli

Bračni par iz Nizozemske je novi slučaj dvostruke eutanazije, nakon 50 godina braka odlučili su da nemaju drugog rješenja. Žena je patila od demencije, a muž je bio u strašnim bolovima
Vidi originalni članak

Supružnici koji su proveli život zajedno nakon što su se upoznali kao mala djeca, umrli su rame uz rame u najnovijem slučaju dvostruke eutanazije u Nizozemskoj.

Jan Faber (70)  i Els van Leeningen (71), bili su u braku gotovo pet desetljeća prije nego što su početkom lipnja istovremeno okončali svoje živote smrtonosnom injekcijom. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jan, koji je radio kao upravitelj teretnog broda, patio je od jakih bolova u leđima više od 20 godina, dok je njegovoj supruzi 2022. godine dijagnosticirana demencija koja se u međuvremenu pogoršala.

Prvi susret im je bio u vrtiću. Jan je zatim počeo igrati hokej za nizozemsku nacionalnu juniorsku reprezentaciju prije nego što je postao sportski trener, dok je Els postala učiteljica u osnovnoj školi.

Zajednička strast im je bila more i čak su pokrenuli vlastitu tvrtku za prijevoz robe teretnim brodom.

Nakon više od desetljeća dizanja teških tereta i ručnog rada, Janovi bolovi u leđima postali su ozbiljni i par se vratio na kopno u karavan. Kirurški zahvat 2003. nije učinio mnogo da ublaži njegovu bol i bio je prisiljen prestati raditi.

Niža kvaliteta života potaknula je par na razmišljanje o potpomognutom umiranju te su se pridružili NVVE - nizozemskoj organizaciji 'pravo na smrt'. Els je otišla u mirovinu 2018. i počela je pokazivati ​​rane znakove demencije koja joj se postepeno pogoršavala do te mjere da je jedva mogla konstruirati rečenice.

IMALI SU 93 GODINE Eutanazirani su bivši premijer Nizozemske i njegova supruga

Na dan kada su trebali umrijeti, Els i Jan proveli su dva posljednja sata sa svojim najmilijima. Uoči termina, sa svojim sinom i unucima igrali su igre, čavrljali, a Els je sa sinom otišla u šetnju plažom.

Nakon toga, rekao je njihov sin, došli su liječnici i 'sve se dogodilo brzo', liječnici su slijedili njihove procedure i onda se to dogodilo u 'samo nekoliko minuta'. Sinu je odluka teško pala:

- Ne želiš vidjeti roditelje kako svojevoljno umiru - rekao je.

ODLUKA USTAVNOG SUDA Ekvador odlučio: Eutanaziju više neće biti kažnjiva zatvorom

Nizozemska i Belgija bile su prve europske zemlje koje su 2002. legalizirale eutanaziju. Postupak je u Nizozemskoj strogo reguliran. Liječnik i neovisni stručnjak moraju procijeniti da pacijent trpi nepodnošljive patnje bez nade u poboljšanje. 

U slučaju da par odabere eutanaziju, ti uvjeti moraju biti ispunjeni za oba pacijenta, što procjenjuju dva različita liječnika. Stoga je izuzetno rijetka, piše DailyMail.

Što mislite o eutanaziji? Recite nam u anketi:

 
Idi na 24sata

Komentari 25

  • kajgotzg 02.07.2024.

    ,,država dozvoljava..oni svjesno odlučili - tko smo mi da sudimo

  • PLAVOOKO_1 02.07.2024.

    Tu sam pred tobom....

  • 𝓝𝓲𝓷𝓪 𝓽𝓱𝓮 𝓫𝓪𝓭𝓪𝓼𝓼 02.07.2024.

    Razgovarajmo radije o djevojci od 29 godina koja se eutanazirala u 5 mj. ove godine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare