To je to što me zanima!

Dva recepta sa šunkom Marka Lušića: Mini-šunka i fini rižoto

Vlasnik portala Kuhari.com Marko Lušić ove će godine puno kuhati s rotkvicom, a s nama je podijelio svoj recept za mini-šunku u mini-kruhu i rižoto s poširanim jajima
Vidi originalni članak

Marko Lušić, čitateljima poznat kao bivši voditelj "Večere za 5" i vlasnik portala Kuhari.com, u svom mini intervjuu otkriva što mu prvo pada na pamet na spomen Uskrsa, koja su mu omiljena jela, što će ove godine pripremiti, a što nikako ne voli raditi. S nama je podijelio omiljene recepte za Uskrs koje i vi možete pripremiti. 

Što ti najviše miriši na Uskrs? 

Aromatične rotkvice. 

Koja hrana ti prva pada na pamet kad pomisliš na uskrsni stol? 

Vjerojatno kao i svima - jaja, šunka, luk, palačinke i rotkvice.

Za Uskrs obožavam jesti... 

Palačinke i rotkvice.

Već dugo za Uskrs planiram pripremiti... 

Poširane rotkvice omotane u palačinke prethodno kratko sotirane na kokosovom ulju.

Nikako ne volim... 

Čistit sa štednjaka masne fleke od blanširanih šparoga omotanih u posteljicu od rotkvice.

Ove godine kuham... 

Piletinu u vrhnju za kuhanje. S rotkvicom.

A što s jajima?

Čekamo piliće kako bi, kad odrastu, pripremili krasnu kokošju pečenku. S rotkvicama.

Uskršnja mini šunka u mini kruhu  

Sastojci: 200 g glatkog brašna, 0,5 vrećice suhog kvasca, 0,5 žličice šećera, 0,5 žličice soli, 1 dcl mlijeka, 0,5 dcl vode, 1 žličica ulja, 

Šunka: 15 dkg pancete, 20 dkg šunke (četvrtaste), malo maslinovog ulja

Priprema: Za početak zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Počnite od miješanja suhih pa postupno dodajte tekuće sastojke. Kada se tijesto počne odvajati od posude, ručno ga umijesite dok ne dobijete jednu finu smjesu koja se minimalno lijepi. Tada pokrijte tijesto u posudi krpom i ostavite ga na toplom da se digne(cca sat vremena).

Dok se tijesto diže, narežite šunku na štangice i omotajte je tanko rezanom pancetom. Potom sve zajedno umotajte u alu foliju(da izgleda kao bombon). “Bombone” stavite u kipuću vodu na desetak minuta da panceta zadrži oblik oko šunke. Na kraju dobro ohladite šunku, raspakirajte ju i kratko zapecite na malo maslinovog ulja kako bi slanina dobila boju i pustila miris.

Razvaljajte tijesto, razrežite ga na trokutiće i ohlađenu šunku omotajte u trokutiće kako bi dobili oblik klipića. Klipiće premažite razmućenim žutanjkom i tako pripremljene stavite u pećnicu na 180 stupnjeva kojih 20-ak min dok ne dobiju lijepu boju.       

Rižoto s kuhanom šunkom, bearnaise umakom i poširanim jajetom

Sastojci za bernaise umak: 1 dl vinskog octa, 1 dl bijelog vina, 10 papra u zrnu, 0,5 ljute papričice, 4 žumanjka, 150 g maslaca

Rižoto: malo maslinovog ulja, 1 luk, 3 češnja češnjaka, 10 dkg stabljičasti celer, 1 mladi luk, 200 g riže, 1 dl bijelog vina, po potrebi temeljca od šunke, 2 žlice svježeg peršina, 50 g maslaca

Poširano jaje: 1 l vode, malo soli, malo vinskog octa, 2 jaja

Priprema bernaise umaka

U posudu za kuhanje ulijte vinski ocat, bijelo vino, dodajte papar u zrnu i usitnjenu ljutu papričicu bez koštica (ili estragon).Nakon par minuta kada se vino reducira procijedite sadržaj posude i prelijte u drugu posudu koju ste pripremili za kuhanje na pari.

Dodajte žumanjke uz konstantno miješanje sa pjenjačom. Postupno dolijevajte rastopljeni maslac i konstantno miješajte. Kada se smjesa zgusne prebacite u drugu posudu i odložite u hladnjak da se rashladi.

Rižoto s kuhanom šunkom

Na zagrijanom maslinovom ulju kratko popržite sitno sjeckani luk, češnjak i na komade narezani stabljičasti celer. Dodajte sjeckani mladi luk i nakon što ste promiješali ubacite rižu. Rižu kratko tostirajte i ulijte bijelo vino.

Nakon par minuta kada vino ispari, postupno (da riža ne ostane na suhom) dolijevajte temeljac od kuhane šunke i ubacite kuhanu šunku narezanu na kockice. Na samom kraju dodajte sjeckani svježi peršin i maslac te promiješajte.

Poširanje jajeta

U posudi za kuhanje ugrijte do vrenja vodu koju ste prethodno posolili i ulili ocat. Pjenjačom u jednom smjeru zarotirajte vodu i ulijte jaje te ga ostavite da se skuha. Kada je jaje poširano izvadite ga. Servirajte rižoto, povrh njega stavite poširano jaje i sve zalijte bearnaise umakom.

Recept je napravljen prema recepturi kuhara Tomislava Veseljaka. U galeriji možete pogledati detaljnu pripremu u video receptu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • RobertKinčeš 10.04.2012.

    jao .nije loše.mmmmm.

  • StellaLily 10.04.2012.

    Njam, njam ;D

Komentiraj...
Vidi sve komentare