To je to što me zanima!

'Dress code' može zbuniti i najveće modne stručnjake

Općeprihvaćena pravila odijevanja (eng. 'dress code') dijele se u četiri kategorije u čijim se podvrstama lako 'izgube' i najveći modni znalci
Vidi originalni članak

I osmišljavanje stylinga za naizgled običan tulum može postati noćna mora ako je uzvanicima unaprijed zadan 'dress code'. Unatoč tome što su osnovne razlike između svečane i ležerne odjeće svima poznate, općeprihvaćena pravila odijevanja (eng. 'dess code') dijele se u četiri kategorije u čijim se podvrstama lako 'izgube' i najveći modni znalci.
Najformalniji večernji styling - 'white tie' (u prijevodu, bijela kravata) većini je nepoznat jer je riječ o odijevanju za večere najviših državnih dužnosnika i svečane balove. No neku od 'black tie' kombinacija (u prijevodu crna kravata) odjenut ćete na vjenčanje ili svečanu premijeru. Za muškarce to znači smoking, a za žene dugačke koktel-haljine. Blaža verzija crne kravate je neformalan 'dress code' koji se često brka s ležernim, a riječ je o tamnom odijelu za njega i kratkoj haljini za nju.
Opuštenije prigode poput večere s prijateljima kojoj je, primjerice, prethodilo otvorenje izložbe diktiraju 'dressy casual' styling (u prijevodu svečano ležeran), što znači hlače za oboje, ali ne traperice, koje su isključivo dio 'casual dress codea'.

'Black tie', crna kravata
Ostale verzije: 'white tie', 'formal black tie', 'creative black tie'. Muškarci nose smoking, košulju i kravatu, a žene dugačke haljine. Provjerena kombinacija za dame je crna ili bijela haljina te crveni nakit.

'Informal', neformalan
Ostale verzije: 'cocktail attire', 'semi formal', 'black tie optional'. Muškarci će odjenuti crne hlače i košulju uz neobaveznu kravatu i sako, a žene koktel-haljine na visoke potpetice ili svečano odijelo.

'Dressy casual', svečano ležeran
Ostale verzije: 'smart casual', 'business casual', 'festive casual'. Muškarci nose hlače, košulju i prsluk. Žene su također u hlačama te košulji ili bluzi, a styling uspješno kompletira dugačka ogrlica.

'Casual', ležeran
Iako vam ležeran 'dress code' daje potpunu slobodu i oko njega se treba potruditi. Ženama će najbolje pristajati traperice na visoke potpetice, a muškarci bi trebali izbjegavati majice sa šaljivim porukama.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare