To je to što me zanima!

Doručak za odlikaše stimulira mozak, a djeca ga obožavaju!

Djeca koja jedu ujutro bolje prolaze, a ukusan obrok može biti gotov za pet minuta, a torte čija podloga može biti tjestenina ili palačinke napunite sezonskim povrćem
Vidi originalni članak

Doručak je uistinu najvažniji obrok u danu, a posebno je važan za školarce kojima mozak cijeli dan naporno radi.

Preskakanje doručka može izazvati probleme u učenju i ponašanju. Djeca koja svaki dan doručkuju bolje pamte, lakše rješavaju matematičke zadatke, a i jezične sposobnosti su im bolje. Doručak je bitan jer pokreće metabolizam te osigurava potrebnu energiju za mozak, što dovodi do bolje koncentracije u razredu, veće zainteresiranosti za rad i kreativnosti. Iako je bilo kakav doručak bolji od nikakvog, pokušajte dijete potaknuti da jede zdravije - pripremite mu omiljena jela ili složite maštovite sendviče. Bilo bi idealno da doručak bude zajednički obiteljski obrok, da se pritom razgovara i ne žuri. Tako će ga djeca doživjeti važnim i usvojiti tu zdravu naviku. Ipak, tijekom užurbanoga radnog tjedna ponekad se treba poslužiti malim trikovima - zdrav doručak može se pripremiti ujutro, na brzinu ili večer prije, u pećnici.

Djeci trebaju dobre bjelančevine

Dobar izbor za doručak je mlijeko, a još bolji fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, kiselog mlijeka i acidofila. Dobar je i svježi sir s vrhnjem. Jaja su dobar izvor cinka, koji povećava intelektualnu učinkovitost. Sadrži i vitamine skupine B koji pomažu u boljem pamćenju.

I sendviči mogu biti zdravi

Šunka i sir također su bogati bjelančevinama, a najbolje ih je poslužiti uz integralni kruh ili pecivo, svježe povrće poput rajčice ili zelene salate. Uz masnije sendviče najbolje je poslužiti sok od naranče koji je bogat vitaminom C.

Žitarice su najbolji početak dana

Doručak temeljen na žitaricama, npr. müsli, smanjuje osjećaj stresa i podiže raspoloženje. Još je bolje ako se dopuni sjemenkama koje sadrže dobre masnoće - lanene, suncokretove, bučine ili sezamove pahuljice. Dodajte i malo svježeg ili sušenog voća.

Kraljevski sendviči

Sastojci: 2 kriške integralnoga kruha, 2 kriške šunke, 2 krastavca, rotkvica, 2 kriške sira, vlasac ili mladi luk, mliječni namaz, rajčice

Priprema: Integralni kruh namažite mliječnim namazom, po njemu posložite kriške krastavaca pa stavite listić šunke i listić sira. Prema želji, od luka, sira i rotkvica oblikujte vesela lica, a od vlasca ili mladog luka kosu. 

Sir i vrhnje

Sastojci: 250 g svježega kravljeg sira, 180 g vrhnja, začini i začinsko bilje prema ukusu (mladi luk, vlasac, crvena paprika, svježi bosiljak...), malo soli i papra, 2 kriške integralnoga kruha 

Priprema: Izmiješajte sir i vrhnje, dodajte začine koje dijete voli i sve dobro promiješajte. Možete poslužiti u zdjelici ili kao namaz.

Muffini od borovnica i zobi

Sastojci: 50 g zobenih mekinja, 150 g integralnoga pšeničnog ili raženog brašna, prašak za pecivo, vanilin šećer, 60 ml hladno prešana suncokretova ulja, 100 g meda, 3 žlice vode, jaje, sok pola limuna, 300 g borovnica

Priprema: Zagrijte pećnicu na 190°C. Nauljite kalup za muffine ili u kalupe posložite papirnate košarice. Izmiješajte zobene mekinje, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer te u sredini napravite udubinu. Posebno pomiješajte ulje, med, vodu, jaje i limunov sok pa dodajte suhim sastojcima. Umiješajte borovnice i limunovu koru. Ulijte u kalupe i pecite 18 minuta.

Napitak od borovnica i banana

Sastojci: 170 g borovnica, banana, 240 ml mlijeka, 360 ml probiotičkog jogurta s malo masnoća (može i voćni), 3 žlice meda, 3 žlice raženih mekinja

Priprema: Izmiksajte borovnice i bananu s malo mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ostale sastojke te miksajte dok smjesa ne postane tekuća i kremasta.

Torta za mozak

Za samo 30-ak min djeci možete napraviti tortu, ali bez šećera i s obiljem povrća. Kao podloga torte mogu poslužiti krumpir, tjestenina, riža, lisnato tijesto...

Koju god odabrali, izvrsno će se slagati s nadjevom od tikvica, rajčica, paprika ili drugoga povrća pirjanog s lukom na maslinovu ulju. Sastojke će najbolje povezati mješavina jaja i vrhnja ili malomasnog jogurta. Za lijepu koru pospite sirom ili prekrijte trakama od lisnatog tijesta. Na vrh možete posložiti trake od lisnatog tijesta za još bolji dojam.

No osobito vesele i šarene slane torte možete načiniti s palačinkama. Na svaku stavite drukčiji nadjev, primjerice, umak od rajčice, kuhani špinat pomiješan s vrhnjem, majonezu s graškom i kuhanim jajetom... Nakon slaganja ih zapecite 15-ak min na 200°C.

Torta od palente, luka i repe

Sastojci: 375 g palente, litra i pol vode, kg repe, brokula, 2 luka, čili papričica, 2 žličice soli, 1/2 šalice maslinova ulja

Priprema: Usitnite luk i pirjajte ga na maslinovu ulju dok ne uvene pa dodajte čili. U posoljenoj vodi kuhajte repu i brokulu oko deset minuta. Dodajte palentu i kuhajte desetak minuta, uz neprestano miješanje. Kad palenta prokuha, dodajte luk i promiješajte dodajući maslinovo ulje. Ulijte palentu u kalup i pustite da odstoji sat. 

Sunce s rajčicama

Sastojci: integralno lisnato tijesto, 250 g ricotte, 300 g cherry-rajčice, vrećica šafrana, 2 žlice vlasca, sol, 70 g ribanog sira, 2 jaja

Priprema: Za nadjev izmiješajte jaja, ricottu, ribani sir, vlasac, šafran i sol. Lisnato razvaljajte i stavite u okrugli lim obložen papirom za pečenje, dno izbodite vilicom te ulijte smjesu, a zatim u krug složite cherry-rajčice. Pecite na 190°C oko 30 min.

Torta od šunke, brokule, mrkve i maslina

Sastojci: 350 g mrkve, 300 g brokule, 250 g kuhane šunke, 100 ml vrhnja, 6 žlica maslinova ulja, 4 žlice namaza od maslina, 12 crnih maslina

Priprema: Skuhajte mrkvu u slanoj vodi, a brokulu na pari. Izmiksajte kuhanu šunku, dodajte vrhnje i dobro izmiješajte. Ocijedite mrkvu, zgnječite je, prelijte uljem i popaprite. Usitnite brokulu u blenderu pa začinite maslinovim uljem, soli i paprom. Složite u okrugli kalup za tijesto po redu: sloj mrkve, zatim šunku pa brokulu. Spremite u hladnjak na sat vremena.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • anna85 15.09.2012.

    sa mnom je u srednju išla neka cura za koju mislim da skoro nikada nije ništa jela, bila je stvarno pothranjena ali užasno pametna i uvjek odlikašica

  • APOKSIOMEN_1 10.09.2012.

    mmmm ovo izgleda primamljujuće. Istina je da je doručak jako važan, čak najvažniji obrok u danu, a posebno za školarce jer lakše i bolje pamte, i koncentriraniji su na predavanjima.

  • Veronica&Marcel 08.09.2012.

    Joj, ja san svojoj cvjetice slagala od keksića hehe :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare