To je to što me zanima!

Domaći svježi sir lako se priprema i u toploj pećnici

I dok neki još raspravljaju je li burek ili pita, jednoglasno se slažu u jednom: najbitnije je da je sir u njoj (ili njemu) domaći i svježi
Vidi originalni članak

I dok neki još raspravljaju je li burek ili pita, jednoglasno se slažu u jednom: najbitnije je da je sir u njoj (ili njemu) domaći i svježi. Uz malo strpljenja, možete ga napraviti i sami. Pet litara mlijeka procijedite kroz gazu i ostavite na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku. Nakon 24 sata odstranite vrhnje. Posudu s mlijekom zagrijavate u pećnici na 100C oko sat i pol dok sir ne “potone”. Zatim pojačajte temperaturu na 150 C te zagrijavajte sir oko 15 min. Pojačajte temperaturu na 200 C još 10 minuta. Ostavite sir da odstoji preko noći te ga ocijedite i čuvajte u hladnjaku. Poslužite ga uz domaće vrhnje ili umijesite u slasnu tortu od sira.
Zapečeni makaroni sa cheddarom
Sastojci: 15 dag makarona,5 dag maslaca, 3 dag brašna, 6 dl mlijeka, 17 dag cheddar sira, 3 žlice peršina, sol, papar 10 dag mrvica, 45g parmezana
Priprema: Zagrijete pećnicu na 180 C. Skuhajte makarone. U dubokoj posudi otopite maslac. Dodajte brašno i kuhajte miješajući 2 minute. Ulijte mlijeko. Pustite da uzavre uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Posudu sklonite s vatre. U umak dodajte makarone, cheddar i peršin. Posolite i popaprite.Promiješajte krušne mrvice i parmezan, pa pospite mješavinu po makaronima. Zapecite u pećnici na 190 C 30 do 35 minuta.
Kremasta torta od svježeg sira
Sastojci: 200 g oštrog brašna,
120 g maslaca, 70 g šećera, žumanjak, korica limuna, Nadjev: 8 listova želatine, 1 l mlijeka, 200 g šećera, žličica korice limuna, 4 žumanjka, 1 l vrhnja za šlag, 500 g nemasnog svježeg sira
Priprema: Zamijesite tijesto do brašna, šećera, žumanjaka i limunove korice, oblikujte kuglu i ohladite u hladnjaku 2 sata. Tijesto razvaljajte u 2 kruga i pecite dok ne posmeđi. Šećer, žumanjke i dio mlijeka tucite, a ostalo mlijeko zakipite i ohladite. Dodajte žumanjke i ocijeđenu želatinu, sir i tučeno vrhnje te spojite s ostatkom kreme. Nadjenite kore
Pita sa porilukom i svježim sirom
Sastojci: omot smrznutog lisnatog tijesta, 50 dag poriluka, 45 dag svježeg kravljeg sira, 3 jaja, 2 žlice krušnih mrvica, 3 češnja češnjaka, 1 žlica vegete, sol papar, bosiljak
Priprema: Poriluk narežite na kolute i skuhajte te ohladite. Sir zgnječite, dodajte umućena jaja, mrvice, vegetu, papar, češnjak i poriluk. Po želji dosolite pa sve izmješajte. Razvaljajte odmrznuto tijesto. Namastite lim za pečenje te na dno položite najprije tijesto po kojem ćete zatim rasporediti nadjev i pokriti ga drugim tijestom.Pecite na 220 C oko 40 minuta.
Umak od četiri vrste sira
Sastojci: 10 dag gaude, 10dag parmezana, 10 dag cheddara, 10 dkg gorgonzole, 6 dl mlijeka, 2 žlice brašna, malo muškatnog oraščića, sol i papar
Priprema: Rastopite maslac, dodajte brašno, a zatim mlijeko, neprestano miješajući. Smanjite temperaturu na srednju jačinu, umiješajte sireve i začine. Kuhajte dok se umak ne zgusne. Poslužite ga toplog uz njoke, špagete, ali i lagana mesna jela poput pilećih filea na “naglo” .
Talijanske lazanje s parmezanom
Sastojci: 60 dag mljevenog mesa, 30 dag parmezana, tijesto za lazanje, 2 luka, origano, ružmarin, sol, 2 dl umaka od račice, 2 dl mlijeka, 2 žlice brašna
Priprema: Propirjajte luk i mljeveno meso. Nakon što meso omekša dodajte umak od rajčice, origano, ružmarin, sol i papar. Za bešamel kuhajte mlijeko i brašno dok se ne zgusne. Lim premažite maslacem, a dno zalijte bešamelom. Slažite tijesto, bešamel, meso, parmezan i završite tijestom. Prelijte preostalim bešamelom i sirom. Pecite 45 min. na 200 C.





Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare