Neodoljivo mekane kuglice ili s’mores, kremasti zalogaj uronjen u čokoladu i pritisnut između dva keksa, samo neki su od deserata čiji je glavni sastojak popularni sljezov kolačić. Omiljena slastica Amerikanaca u starom je Egiptu bila lijek, a Francuzi su od sljeza i ružine vodice radili deserte. Umjesto kupovnih vrlo je lako pripremiti i domaće sljezove kolačiće.
Istucite bjelanjak u snijeg pa dodajte šećer u prahu i miješajte dok ne dobijete gušću smjesu. Pomiješajte 150 mililitara vode sa šećerom na vatri pa malo ohladite. Dodajte u snijeg od bjelanjaka i miješajte još desetak minuta. U preostaloj vodi prokuhajte želatinu pa pažljivo dodajte smjesi. Miksajte još deset do 15 minuta pa umiješajte kokos. Izlijte smjesu u lim za pečenje i ostavite da stoji u zamrzivaču dva sata.
Narežite na kockice i poslužite. Jedite ih hladne ili ih nabodite na štapić i zagrijte iznad roštilja kako bi se otopili i postali mekani. Osim običnih bijelih marshmallowsa, možete napraviti i čokoladne, a dovoljno je u želatinu otopljenu u vodi dodati nekoliko žlica kakaa u prahu.Da biste ih obojili, koristite ekstrakt jagode ili jestive boje.
Kako se marshmallowsi ne bi lijepili jedan za drugi u posudi u kojoj ste ih poslužili, prije posluživanja uvaljajte ih u šećer u prahu ili, ako ste radili čokoladne sljezove kolačiće, u kakao u prahu. Sa samo tri sastojka pripremite najslasniju kremastu pitu. Na dno kalupa za torte utisnite izmljevene kekse, izmrvljenu čokoladu i domaće marshmallowse pa kratko zapecite da se sve otopi. Zatim dodajte kuglice sladoleda i ohladite.
Kocke s keksima i čokoladom
Sastojci: šalica izmrvljenih keksa, 3 žlice omekšalog maslaca; šalica marshmallowsa, 1/2 šalice slatkog vrhnja; 200 g tamne čokolade, 2 žlice omekšalog maslaca
Priprema: U multipraktiku miješajte kekse i maslac dok ne dobijete mrvice. Utisnite u kalup i ostavite u hladnjaku. Ugrijte slatko vrhnje u loncu i prije vrenja maknite s vatre pa dodajte marshmallowse i miješajte dok se ne otope. Izlijte smjesu preko kore i ohladite da se stisne. Otopite čokoladu na pari s maslacem i prelijte preko nadjeva pa ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.
S’mores u staklenci
Sastojci: 1/8 šalice brašna, 1/4 šalice kakaa u prahu, 1 1/4 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli, 3/4 šalice smeđeg šećera, jaje, žličica ekstrakta vanilije, 1/2 šalice mlijeka, 1/2 šalice vrhnja + još žlica, 1/2 šalice maslaca, 2 žlice kiselog vrhnja, 2-3 šake marshmallowsa, 4 integralna keksa
Priprema: Pomiješajte jaje i šećer pa dodajte mlijeko, vrhnje, maslac i vaniliju. Sve miješajte dok se ne sjedini. Umiješajte kiselo vrhnje. Dodajte preostale sastojke osim marshmallowsa i keksa. Ulijte po četvrtinu smjese za biskvit u svaku vatrostalnu staklenku i pecite 30 minuta na 180°C. Izvadite iz pećnice pa preko biskvita pospite izmrvljeni keks i marshmallowse i pecite još koju minutu da se marshmallowsi malo otope.