U slasnom domaćem sladoledu možete uživati bez imalo grižnje savjesti, a možete ih ponuditi i najmlađima. Umjetne arome pravom sladoledu nisu potrebne jer je voće dovoljno aromatično, a za intenzivniju boju možete dodati malo borovnica, kupina, crnog ribizla ili višanja.
Pasirane borovnice svakom će sladoledu dati lijepu ljubičastu ili ružičastu boju, a ovo je voće već davno proglašeno superhranom jer čuva vid, srce, mozak i mišiće. Od lubenice se lako može pripremiti sladoled nježnoružičaste boje koji, baš kao i svježa lubenica, gasi žeđ, uravnotežuje krvni tlak, jača otpornost na UV zrake i osnažuje potenciju.
Ako u sladolednu mješavinu ubacite malo slatkog voća poput zrelih banana, neće vam trebati šećer, no kiselije voće dobro je malo zasladiti - ne šećerom nego medom, agavinim ili javorovim sirupom. Najbolji izbor je stevia, prirodno sladilo bez kalorija koje se stavlja u vrlo malim količinama, prema uputama na pakiranju.
Brzo!
Ulijte voćni sok u kalup ili usku čašu, a u sredinu stavite štapić ili žličicu te zamrznite za brzinski gotov sladoled.
Voćna rapsodija u duginim bojama
Sastojci: 3 jagode, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, 6 zrna ljubičastoga grožđa, limun, 1-2 žlice meda ili sirupa od agave, šalica vode
Priprema: Napravite limunadu s medom i vodom. Ostalo voće narežite. U kalupe slažite slojeve voća, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.
Ledeno i medeno osvježenje od dinje
Sastojci: Sloj od dinje: 3 šalice svježe zrele dinje izrezane na komadiće, 2 žlice svježeg limunova soka, 2-3 žlice meda, prstohvat soli
Priprema: Sve sastojke izmiješajte u blenderu da dobijete glatku smjesu. Mješavinom napunite kalupe za sladoled ili plastičnu posudu. Stavite u zamrzivač i ostavite da odstoji osam sati kako bi se dobro stisnulo.
Sočni sorbet od lubenice
Sastojci: Lubenica, voće prema želji
Priprema: Lubenicu izrežite na komadiće te u blenderu ili procesoru napravite glatku smjesu. Ulijte je u kalupe i umetnite štapiće te zamrznite. Prema želji, u kalup možete ubaciti i komadiće voća - borovnice, grožđe ili kivi. Ako nemate kalupe, masu možete uliti i u papirnate čaše koje potom prekrijte folijom te kroz nju ubodite štapić. Sladolednu smjesu možete zalediti u plastičnoj posudi, a zatim žlicom za sladoled oblikovati kuglice i poslužiti u zdjelici.
Ledeno iznenađenje od borovnice i jogurta
Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice nemasnog jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli
Priprema: Borovnice i sok kuhajte u manjem loncu dok ne uzavriju. Smanjite plamen pa ostavite da krčka dvije minute ili dok se borovnice ne raspadnu. Maknite s plamenika i ohladite. Zatim smjesu izlijte u blender pa dodajte jogurt, limetin sok i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalupe ili deset uskih čašica te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač na 24 sata. Želite li slađu smjesu, u borovnice, dok se kuhaju, dodajte 2-3 žlice meda.
Ledeni štapići od hibiskusa i brusnica
Sastojci: 2 šalice vruće vode, 4 žlice čaja od hibiskusa, 2 šalice soka od brusnica, 2 žlice meda ili javorova sirupa
Priprema: U vruću vodu umiješajte čaj od hibiskusa. Dok je čaj još vruć, dodajte med ili javorov sirup. Nakon što se čaj malo ohladi, u njega ulijte sok od brusnice (ili drugi okus poput ribizla ili šumskog voća). Ostavite čaj da se još malo ohladi pa ga rasporedite u čaše. Umetnite štapiće i stavite čaj u zamrzivač. Koristeći ovaj osnovni recept, možete se poigrati okusima čaja koje rabite kao bazu.
Dvobojni sladoled od zelene i žute dinje
Sastojci: žuti sloj: 3 šalice dinje narezane na komadiće, 2 žlice limunova soka, sol; zeleni sloj: 3 šalice zelene dinje narezane na komadiće, 2 žlice limetina soka, sol
Priprema: Sastojke za žuti sloj izmiješajte u mikseru u glatku smjesu. U deset čašica ulijte smjesu do pola. Stavite u zamrzivač na pola sata da se djelomično zamrzne. U međuvremenu pomiješajte sastojke za zeleni sloj te tu smjesu dolijte u čašice. Umetnite štapiće zamrzavajte barem osam sati.
Ružičasta limunada na štapiću
Sastojci: 3 i 1/2 šalice limunade pomiješane sa sokom jagode ili grožđa (tek toliko da poružičasti), 2 žlice limetina soka, prstohvat soli
Priprema: Sastojke umutite u posudi dok se ne prožmu. Potom smjesu rasporedite u deset kalupića ili manjih čaša te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač najmanje pet sati prije posluživanja.
Ledeni kokteli s votkom i limunom
Kombinacija alkoholnih pića, sokova i voća još je ukusnija kao ledeni sladoled. Ipak, nemojte pripremati prevelike količine jer je s takvim osvježenjem lako pretjerati.
Za sladoled od margarite i lubenica trebat će vam pet čaša nasjeckane lubenice bez koštica, dvije žlice soka od limete, tri žlice šećera u prahu, četvrtina šalice vode i četvrtina šalice tekile.
To je dovoljno za osam sladoleda. Sve sastojke stavite u mikser i usitnjavajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako nastane pjena, uklonite je žlicom. Voćni pire rasporedite u čaše, u svaku u sredini zataknite drveni štapić i ostavite u zamrzivaču 24 sata da se dobro stisne.
Koktel na štapiću
Gotovo svi slatki kokteli još su ukusniji kad se od njih pripremi sladoled. Pokušajte u kalupima zamrznuti juice-votku ili rum-kolu.
Ružičasta limunada s votkom
Sastojci: 3,5 šalice limunade (za ružičastu boju dodajte malo soka bilo kojeg crvenog voća), 1/4 šalice votke, 2 žlice likera od naranče, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli
Priprema: Ružičastu limunadu možete napraviti i tako da običnoj limunadi dodate malo sirupa grenadina. Zatim u velikoj staklenoj posudi pjenjačom izmiješajte i umutite sve sastojke. Ulijte mješavinu u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač. Nakon 20-ak minuta umetnite štapiće te vratite u zamrzivač.
Piña colada na štapiću
Sastojci: 2 šalice kriški ananasa, šalica soka od ananasa, 1/4 šalice svijetlog ruma ili ruma s okusom kokosa, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli
Priprema: Pomiješajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, koju potom prelijte u veliku čašu za mjerenje te ravnomjerno rasporedite u kalupe. Zamrznite na 20-ak minuta pa umetnite štapiće. Hladite nekoliko sati.
Sladoled s likerom od borovnice
Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4-5 žlica šećera u prahu, 4 žlice likera od borovnice, po 4 žlice jogurta i soka od limete, prstohvat soli
Priprema: Pomiješajte borovnice, sok i šećer te zagrijavajte do vrenja. Smanjite temperaturu te ostavite da lagano kuha dvije minute, dok se bobice ne razdijele. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ulijte smjesu u blender te dodajte liker, jogurt, sok od limete i sol pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u kalupe i zamrznite.