Sok od bazge, jagode sa šećerom - okusi vjesnici nadolazećeg vrućeg ljeta mogu se lijepo ukombinirati u slatki liker koji možete piti do duboko u zimu.
POGLEDAJTE VIDEO: Nasadi jagoda na močvarnom području
Sastojci:
- 1 kg jagoda
- 10 velikih cvjetova bazge
- 120 ml limunovog soka
- 500 g šećera
- 3 l vode
- 2 l rakije
- velika staklena boca sa širokim grlom od 5 l
- staklene boce za liker (litraža po želji)
- gaza
- lijevak
Priprema:
Operite jagode i razrežite ih na četvrtine. Natrgajte cvjetove bazge na manje skupove cvjetova (odrežite one tvrde peteljke).
U veliku staklenku stavite jagode i cvjetove bazge, dodajte limunov sok i vodu. Sve dobro promiješajte.
Zatvorite staklenku i ostavite da odstoji 24 sata. Povremeno promućkajte.
Idući dan izlijte sok u veću posudu za kuhanje. Bazgu i jagode lagano protisnite kroz gazu kako bi otpustile što više soka.
U tekućinu u lonac dodajte šećer i upalite vatru na lagano. Pomoću kuhače lagano miješajte tekućinu dok se šećer ne otopi.
Ostavite da se ohladi, a potom u sok od jagode i bazge dodajte rakiju i promiješajte.
Pomoću lijevka prelijte liker iz posude u staklenke i dobro zatvorite.
Držite na hladnom i mračnom mjestu.
Savjet plus: Ako volite malo slabiji liker, smanjite količinu rakije koju dolijevate u slatki sok od jagode i bazge. Jako je dobro s ovim načinom pripreme likera što možete isprobati jačinu dok dolijevate rakiju i napraviti prema svom ukusu.