Nema finijeg što čovjek može popiti nakon ručka (ili uz kavu) od domaćeg likera od višnje. Taman je sezona, a budući da je priprema jednostavna i recept ima samo par sastojaka, nema razloga zašto svatko ne bi napravio par litara domaćeg višnjevca.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci:
- 2 kg višanja
- 1,5 kg šećera
- 1 litra rakije
- 1 limun
- Velika staklenka od 5l
- Staklene boce (litraža po želji)
Priprema:
Operite višnje i očistite ih od koštica (postoji maleni aparatić s kojim posao ide puno brže, a zna se naći u velikim trgovačkim lancima).
Ako već nemate staklenku i morate ju kupiti, uzmite što veću sa širokim grlom kako bi lakše stavili sve sastojke u nju, a kasnije i izvadili ih iz nje van.
Operite staklenku i u nju stavite oprane otkoštene višnje. Dodajte šećer i limun narezan na kriške. Na kraju dodajte rakiju. Sve malo promiješajte.
Staklenku prekrijte s celofanom i dobro zatvorite. Stavite ju na mračno i hladno mjesto da odstoji barem 40 dana. Povremeno promućkajte bocu.
Nakon što je višnjevac odležao izlijte tekućinu u veće posude. Višnje i limun stavite u gazu i dobro ocijedite u višnjevac.
Sve još jednom malo promiješajte.
Operite staklene boce i prelijte pomoću lijevka višnjevac u boce. Dobro zatvorite čepom.