Liker od mente odličnog je okusa i može poslužiti kao idealan poklon kada idete nekome u goste, ako ga napravite u većim količinama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci:
- 50-ak cijelih i neoštećenih listova paprene mente (ovisno o vrsti mente, ako je menta manjih listova povećajte njihov broj u receptu)
- korica jednog limuna
- 1 litra domaće rakije
- 1 kg šećera
- 1 l vode
- staklenka širokog grla od 5 l s hermetičkim zatvaračem
- gaza
- lijevak
Priprema:
Naberite listove mente. Pazite da nemaju oštećenja. Odvojite listove od peteljki i dobro ih operite. Nakon pranja poslažite listove mente na krpe i pričekajte dok se u potpunosti ne osuše.
Kad su listovi suhi, dio listova natrgajte na sitno kako bi se odmah oslobodila aroma, a dio ostavite cijele. Listove mente stavite u staklenku.
Malo žustrije operite limun (koricu). Osušite ju i ogulite. Dodajte koricu menti u staklenci.
Prelijte mentu i koricu limuna litrom rakije, hermetički zatvorite i dobro protresite.
Napomena: Fotografija prikazuje izradu likera s puno više listova mente nego što je u receptu. To nije potrebno, nego po želji.
Liker ostavite na hladnom i mračnom mjestu 14 do 20 dana.
U veliki lonac stavite jednu litru vode i kilogram šećera. Zagrijavajte na laganoj vatri miješajući sirup kako bi se šećer što prije otopio. Kad se šećer otopi ugasite vatru i ostavite sirup da se polako hladi na sobnoj temperaturi.
Kad je sirup posve ohlađen dodajte ga u staklenku s mentom, rakijom i limunovom koricom. Ostavite da odstoji do 24 sata.
Nakon perioda ležanja pomoću gaze iscijedite liker u veliku posudu. Dobro stisnite sve listiće mente. Ako je potrebno, još jednom procijedite.
Pomoću lijevka prelijte liker u staklene boce i stavite ih na suho i hladno mjesto.
Savjet plus: Liker je uvijek dobrodošao poklon. MOžete ga napraviti u većim količina i poklanjati za rođendane.