To je to što me zanima!

Domaći crocoktail priprema se od višanja, dunja i arancina

Od prvog crocktaila prošle su četiri godine, a u pripremi novih verzija koriste se ušećerena slavonska dunja, smokvenjaci i slasna neretvanska mandarina
Vidi originalni članak

U čašu za duga pića nariba se malo narančine kore. Stavi se puno zdrobljenog leda. Dodaju se pet cl zadarskog Maraschina, tri cl svježe iscijeđena limunova soka i tri cl soka od višnje maraska. 

Sve se lagano promiješa te ukrasi arancinima i višnjom. To je recept za prvi hrvatski koktel koji potpisuje Marin Nekić, pokretač Nekić Barology Cocktail Studija i škole za barmene s partnerom Sašom Lovrenščakom. U potrazi za sastojcima koji će poslužiti kao osnova Marin je zavirio u prošlost i odlučio se za Maraschino, liker s tradicijom dugom stotinama godina.  

- Sorta višnje, maraska, na mikroteritoriju od Karlobaga do Makarske uspijeva najbolje na svijetu, što su Dominikanci prepoznali još u 16. stoljeću. Oni su pripremali liker koji su nazivali Rosolio - kaže nagrađivani barmen. 

Od prvog crocktaila prošle su četiri godine, za koje su nastajale i druge verzije koktela od hrvatskih sastojaka. Ušećerena slavonska dunja, smokvenjaci ili neretvanska mandarina također se koriste za pripremu. 

- Zvijezda vodilja u kreiranju crocktaila nije bila samo želja u dočaravanju izvornih okusa Hrvatske. Uz sav entuzijazam i trud glavni cilj je povećati potrošnju hrvatskih sirovina jer na tržištu robe za koktele prevladava uvoz - objašnjava Marin Nekić.

Metvica, bosiljak i ružmarin za koktele

Saša Lovrenščak trenutačno radi u Ka’lavanda Music Baru u Hvaru. Za koktele voli rabiti svježu metvicu, ružmarin i bosiljak. 

I mljeveni papar ide u koktel

Ananas i đumbir, domaći džemovi s alkoholnim sastojcima te jagode s mljevenim paprom kombinacije su okusa koje preporučuje Saša. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Jeeleenaayy 17.08.2014.

    Višnja, dunja i naranđa ako je arancin? Vrijedi probati!

  • mily 17.08.2014.

    ušećerena slavonska dunja mmmmm

  • Sheeena 17.08.2014.

    Pohvalno,voljela bih ga i probati višnje volim pogotovo maraske ali maraskino malo presladak za moj gušt.U zdravlje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare