Ako su vam dosadile kupovne paštete, iskušajte sendviče ili krekere s domaćim namazima. Paštetu od tunjevine najjednostavnije je pripremiti. No ne treba je usitnjavati u električnoj sjeckalici jer tako gubi strukturu. Dovoljno ju je usitniti vilicom te pomiješati s malo vrhnja i majoneze, a bogatiju aromu možete dobiti dodavanjem kapara ili maslina.
Sjeckalica je ipak vrlo korisna u pripremanju pašteta od pečenog mesa. Pečenu piletinu (oko pola kilograma) narežite na kockice i usitnite u sjeckalici. Dodajte 100 g maslaca, 2 češnja češnjaka, sok pola limuna, žličicu curryja, malo đumbira i čilija u prahu te nasjeckani peršin. Od povrća, najčešće mahunarki, također možete pripremiti namaze slične paštetama. Namaz od pasiranoga graha ukusan je začinjen lukom i senfom. Možete iskušati i kombinacije s lećom i slanutkom koje su ukusne začinjene slatkom crvenom paprikom i sezamom.
Lagani namaz
Bijeli dobro kuhani grah ispasirajte s pirjanim lukom, posolite i popaprite te mažite na kruh ili krekere, ali možete i posluživati uz glavna jela.
Domaća pašteta od graha
Sastojci: 300 g kuhanoga graha, 3 češnja češnjaka, 4 žlice bučinih koštica, 4 žlice bučina ulja, malo peršinovih listova, sol, papar
Priprema: U električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite. Postupno dodajte grah, bučino ulje i peršin, a prema potrebi i malo tople vode. Za mediteranski namaz bučino ulje zamijenite maslinovim, a koštice prstohvatom ružmarina.
Liptauer: Namaz od svježeg sira
Sastojci: 250 g svježeg sira, 3-4 žlice vrhnja, 4 kisela krastavca, 40 g maslaca, žličica mljevene slatke paprike, žličica senfa, žličica mljevenoga kima, 2 režnja češnjaka
Priprema: Češnjak i krastavac sitno nasjeckajte te stavite na stranu. Pomiješajte kiselo vrhnje, sir, omekšani maslac i senf te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, kim i kisele krastavce te dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporedi po smjesi.
Fini namaz od šampinjona
Sastojci: 500 g šampinjona, 50 g maslaca, 150 g luka, češanj češnjaka, sol, papar, 25 ml vina, žlica limunova soka, žlica vlasca, žlica peršina
Priprema: Šampinjone narežite na listiće, luk nasjeckajte, kratko propirjajte na malo ulja te dodajte šampinjone, sol, papar, češnjak, vino i limunov sok. Pirjajte dok ne ispari sva tekućina. Usitnite štapnim mikserom (ili u električnoj sjeckalici), dodajte omekšani maslac, vlasac i peršin te izmiješajte i ohladite.