To je to što me zanima!

Domaće je domaće: Slasni su namazi gotovi za 20 minuta!

Započnite dan paštetom od piletine, graha ili namazom od svježeg sira za koje ćete biti sigurni da ne sadrže umjetne boje i konzervanse te da su puno zdravija opcija
Vidi originalni članak

Ako su vam dosadile kupovne paštete, iskušajte sendviče ili krekere s domaćim namazima. Paštetu od tunjevine najjednostavnije je pripremiti. No ne treba je usitnjavati u električnoj sjeckalici jer tako gubi strukturu. Dovoljno ju je usitniti vilicom te pomiješati s malo vrhnja i majoneze, a bogatiju aromu možete dobiti dodavanjem kapara ili maslina.

Sjeckalica je ipak vrlo korisna u pripremanju pašteta od pečenog mesa. Pečenu piletinu (oko pola kilograma) narežite na kockice i usitnite u sjeckalici. Dodajte 100 g maslaca, 2 češnja češnjaka, sok pola limuna, žličicu curryja, malo đumbira i čilija u prahu te nasjeckani peršin. Od povrća, najčešće mahunarki, također možete pripremiti namaze slične paštetama. Namaz od pasiranoga graha ukusan je začinjen lukom i senfom. Možete iskušati i kombinacije s lećom i slanutkom koje su ukusne začinjene slatkom crvenom paprikom i sezamom.

Lagani namaz

Bijeli dobro kuhani grah ispasirajte s pirjanim lukom, posolite i popaprite te mažite na kruh ili krekere, ali možete i posluživati uz glavna jela. 

Domaća pašteta od graha

Sastojci: 300 g kuhanoga graha, 3 češnja češnjaka, 4 žlice bučinih koštica, 4 žlice bučina ulja, malo peršinovih listova, sol, papar

Priprema: U električnu sjeckalicu stavite bučine sjemenke i češnjak te usitnite. Postupno dodajte grah, bučino ulje i peršin, a prema potrebi i malo tople vode. Za mediteranski namaz bučino ulje zamijenite maslinovim, a koštice prstohvatom ružmarina.

Liptauer: Namaz od svježeg sira

Sastojci: 250 g svježeg sira, 3-4 žlice vrhnja, 4 kisela krastavca, 40 g maslaca, žličica mljevene slatke paprike, žličica senfa, žličica mljevenoga kima, 2 režnja češnjaka

Priprema: Češnjak i krastavac sitno nasjeckajte te stavite na stranu. Pomiješajte kiselo vrhnje, sir, omekšani maslac i senf te sve dobro izmiksajte. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak, mljevenu papriku, kim i kisele krastavce te dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporedi po smjesi.

Fini namaz od šampinjona

Sastojci: 500 g šampinjona, 50 g maslaca, 150 g luka, češanj češnjaka, sol, papar, 25 ml vina, žlica limunova soka, žlica vlasca, žlica peršina

Priprema: Šampinjone narežite na listiće, luk nasjeckajte, kratko propirjajte na malo ulja te dodajte šampinjone, sol, papar, češnjak, vino i limunov sok. Pirjajte dok ne ispari sva tekućina. Usitnite štapnim mikserom (ili u električnoj sjeckalici), dodajte omekšani maslac, vlasac i peršin te izmiješajte i ohladite.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • magdallenaa 24.02.2013.

    radim to uvijek kad mi dolaze jedni prijatelji, jer obozavaju namaze...pa onda lagano prepeceni kruh i navali :)

  • verudela 03.02.2013.

    doslovno od sve hrane može se napraviti pašteta, baš kao što se od svega može napraviti varivo ili juha. Sve nas je više kojima je gadljivo kupiti obojeno i konzervansima natopljeno gotovo jelo tj. s..nje, a onda dobiti u najmanju ruku alergije, a kroz 20 ili 30 godina nezdrave ishrane karcinom je siguran.

  • StefkaJovanovic 01.02.2013.

    svi su ovi recepti odlični. Uvjek je dobro imat u frižideru jedan od ovih namaza. Ja i od feta sir radim namaz. Razdrobim ga vilicom, dodam maslinovog ulja koliko traži, žlicu senfa, kisele krastavce sitno nasjeckane i 2 režnja ćešnja, malo papra i crvene paprike. Odlično, probajte

Komentiraj...
Vidi sve komentare