To je to što me zanima!

Dok su uključeni u struju ovi kućanski uređaji najviše troše, čak i ako nisu upaljeni

Stručnjaci upozoravaju da je ostavljanje punjača ili laptopa u struji, čak i dok ih ne koristite, rasipanje novca i energije. Saznajte koji su uređaji u domu najveći potrošači energije, čak i dok su ugašeni
Vidi originalni članak

Kad je uključen u struju, uređaj troši iako je ugašen i ništa ne radi. Električna energija i tada kroz njega prolazi, povećavajući tako vašu potrošnju i račune. Kako biste ih smanjili, izvucite utičnicu uređaja i tako zaustavite protok električne energije, kaže stručnjakinja Natalia Lachim ze Metro.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kućanski uređaji koji su najveći energetski potrošači

Hladnjak/zamrzivač

Budući da hladnjak i zamrzivač moraju uvijek raditi, ne iznenađujuće da u kućanstvu na njih u prosjeku odlazi 12% ukupne električne potrošnje, a premda ga se ne može jednostavno isključiti, možete se pobrinuti da hladnjak uvijek radi maksimalno učinkovito, kaže Natalia.

-  Najjednostavniji način da osiguramo njegovu učinkovitost jest da ga redovito čistimo, izvana i iznutra. Brisanje prašine s vanjske strane osigurava da ona ne uđe unutra i ne poremeti rad hladnjaka, a čišćenje unutrašnjosti i bacanje hrane s isteklim rokom znači da motor neće morati davati svoj maksimum da hranu održi hladnom, odnosno zamrznutom - rekla je.

EKO SAVJET Ne palite klimu i pećnicu u isto vrijeme - to troši više energije

Televizor

- Studija iz 2021. pokazala je da je u čak 98% kućanstava u Velikoj Britaniji televizor uvijek uključen; mnogi naime krivo pretpostavljaju da ga gašenjem daljinskim upravljačem potpuno isključuju, no to često nije slučaj. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh - kaže Natalia.

Kuhalo za vodu

Iako nije najveći krivac za crpljenje energije, Natalia kaže da će kuhalo za vodu također povećati račun za struju, pa je najbolje da bude isključeno.

- Inače, i kad se ne koristi, troši oko 0,3 kWh - kaže, što nije mnogo, ali će se osjetiti na godišnjem računu.

EKO SAVJET Optimalna temperatura klima uređaja je oko 25 stupnjeva

Punjači

Mnogima su punjači uvijek uključeni i spremni za punjenje raznih uređaja, a Natalia kaže da nas punjač koji samo stoji u struji košta previše; točnije povećava račun za nekoliko desetaka eura godišnje. 

Idi na 24sata

Komentari 57

  • Anđelka- 14.08.2024.

    Jaka stručnjakinja, ne razlikuje watt i kilowatt

  • profipipix 14.08.2024.

    Idiotski članak, ... kuhalo u stby ne troši ništa, TV nekoliko miliWati, ... koja će budala ištekavati uređaje koji su u stby. Veća se šteta učini izvlačenjem i uguravanjem utičnica. Pametno sa klimama, netreba biti polarna atmosfera, frižider držati na malo višoj temp. ... itd itd

  • zastoplacemtokomsexa-zbogpepperspreyauocima 14.08.2024.

    A žena troši najviše kad nije uključena u struju. Tek kad je uključim malo na 220V potrošnja prestaje. Pitam se kako to?

Komentiraj...
Vidi sve komentare