Ako se ponekad dogodi da pečenom ili kuhanom mesu, krumpiru ili drugom povrću koje ste kuhali na pari nedostaje 'ono nešto' da bi okus bio savršen, razmislite o tome da sami pripremite nekoliko vrsta soli u kombinaciji sa začinima, kojima ćete lako doraditi okus baš svakog jela.
POGLEDAJTE VIDEO: Jedina indor farma u sklopu tržnice u Europi
Pripremite nekoliko praznih soljenki koje možete označiti i izaberite okuse koje želite dodati u sol, pa ih kombinirajte, usitnite u blenderu i napunite soljenke. Imajte na umu da neke vrste začinskog bilja imaju i ljekovito djelovanje, pa ih možete dodavati u sol i radi toga učinka.
Naravno, i u ovom slučaju vrijedi pravilo da ne smijemo pretjerivati s dodavanjem soli u hranu, no kad joj dodate okuse, u pravilu ćete trebati i manje soliti.
Općenito, za začinsku sol treba vam 1/4 šalice suhih začina (jednoga ili više različitih okusa) i 3/4 šalice krupne morske soli, no količinu svakog začina možete prilagođavati okusu.
Pritom možete koristiti različito sušeno bilje (ružmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlasac), začine (kim, korijandar, kari, crvenu papriku, češnjak u prahu, sjemenke gorušice), suhe gljive (vrganje, shiitake), orašaste plodove koje ste prethodno tostirali (orahe, bademe) i sjemenke (lanene ili bučine, na primjer). No, imajte na umu da ne odgovaraju svi okusi svim vrstama hrane.
Suho začinsko bilje najbolje je koristiti za juhe, gulaše, ribu i meso, te tjesteninu, a odlično će poslužiti i da napravite domaće kokice posebnog okusa. Soli s dodatkom orašastih plodova mogu se koristiti za povrće ili rižu, za salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh.
S kuhanim povrćem slažu se i soli kojima ste dodali sjemenke, koje će odlično pasati i u salatnim preljevima i juhama, dok sol s gljivama možete koristiti za jaja, rižu, tjesteninu, kremaste umake i začinsko ulje.
Dva recepata kao primjer za kombinacije koje možete napraviti sami:
Začinska sol sa suhim gljivama
Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 žlica morske soli, žličica suhe majčine dušice, žličica svježe mljevenoga crnog papra, 3/4 žličice muškatnog oraščića
Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u mikser i miksajte nekoliko minuta da se pomiješa. Stavite u staklenku. Ova sol zadržat će aromu do šest mjeseci.
Indijska začinska sol
Sastojci: žlica mljevenog pimenta, žlica mljevenog cimeta, žlica suhe metvice, žlica mljevenih badema, žlica kurkume, 1/2 žličice mljevenoga crnog papra, 250 g soli
Priprema: Kratko izmiksajte sve sastojke i stavite u staklenku. Ova sol slaže se sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim - odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i u sendvičima.