To je to što me zanima!

Kako napraviti začinske soli: Uz njih će hrana biti puno ukusnija

Začinsku sol možete pripremiti i sami, tako da 3/4 šalice krupne morske soli pomiješate s 1/4 šalice nekog suhog začina ili kombinacije začina, sjemenki ili gljiva, ovisno o ukusu
Vidi originalni članak

Ako se ponekad dogodi da pečenom ili kuhanom mesu, krumpiru ili drugom povrću koje ste kuhali na pari nedostaje 'ono nešto' da bi okus bio savršen, razmislite o tome da sami pripremite nekoliko vrsta soli u kombinaciji sa začinima, kojima ćete lako doraditi okus baš svakog jela.

POGLEDAJTE VIDEO: Jedina indor farma u sklopu tržnice u Europi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pripremite nekoliko praznih soljenki koje možete označiti i izaberite okuse koje želite dodati u sol, pa ih kombinirajte, usitnite u blenderu i napunite soljenke. Imajte na umu da neke vrste začinskog bilja imaju i ljekovito djelovanje, pa ih možete dodavati u sol i radi toga učinka. 

Naravno, i u ovom slučaju vrijedi pravilo da ne smijemo pretjerivati s dodavanjem soli u hranu, no kad joj dodate okuse, u pravilu ćete trebati i manje soliti.  

NIJE ISTO SA SVIM ZAČINIMA Produžite svježinu začina, bez sušenja, uz ove lagane trikove

Općenito, za začinsku sol treba vam 1/4 šalice suhih začina (jednoga ili više različitih okusa) i 3/4 šalice krupne morske soli, no količinu svakog začina možete prilagođavati okusu.  

Pritom možete koristiti različito sušeno bilje (ružmarin, kadulju, origano, bosiljak, vlasac), začine (kim, korijandar, kari, crvenu papriku, češnjak u prahu, sjemenke gorušice), suhe gljive (vrganje, shiitake), orašaste plodove koje ste prethodno tostirali (orahe, bademe) i sjemenke (lanene ili bučine, na primjer). No, imajte na umu da ne odgovaraju svi okusi svim vrstama hrane. 

Suho začinsko bilje najbolje je koristiti za juhe, gulaše, ribu i meso, te tjesteninu, a odlično će poslužiti i da napravite domaće kokice posebnog okusa. Soli s dodatkom orašastih plodova mogu se koristiti za povrće ili rižu, za salatne preljeve te kao dodatak tijestu za kruh.

S kuhanim povrćem slažu se i soli kojima ste dodali sjemenke, koje će odlično pasati i u salatnim preljevima i juhama, dok sol s gljivama možete koristiti za jaja, rižu, tjesteninu, kremaste umake i začinsko ulje.

NIJE VRIJEDNO RIZIKA Prepoznajte kada je vrijeme za baciti začin: Ako je izgubio miris i teksturu - u smeće s njim!

Dva recepata kao primjer za kombinacije koje možete napraviti sami:  

Začinska sol sa suhim gljivama

Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 žlica morske soli, žličica suhe majčine dušice, žličica svježe mljevenoga crnog papra, 3/4 žličice muškatnog oraščića

Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u mikser i miksajte nekoliko minuta da se pomiješa. Stavite u staklenku. Ova sol zadržat će aromu do šest mjeseci.

Indijska začinska sol 

Sastojci: žlica mljevenog pimenta, žlica mljevenog cimeta, žlica suhe metvice, žlica mljevenih badema, žlica kurkume, 1/2 žličice mljevenoga crnog papra, 250 g soli

Priprema: Kratko izmiksajte sve sastojke i stavite u staklenku. Ova sol slaže se sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim - odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i u sendvičima.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 13.09.2021.

    Nista soli podize tlak

Komentiraj...
Vidi sve komentare