Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, a to uzrokuje bol, kaže dr. Nate Favini.
- Nema puno toga što možete učiniti u vezi s virusnom infekcijom, osim prebroditi je i nastaviti ostati hidrirani. Uz to, hrana koju jedete definitivno može ubrzati vaše ozdravljenje - dodaje.
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:
Pileća juha
- Grlobolja je posljedica upale i dehidracije. Tekućine poput pileće juhe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već sol pomaže tijelu da zadrži tekućinu u tkivima. Isto vrijedi za gotovo svaku juhu, a ako ste vegan i ne jedete meso, dobra je i ona od povrća - savjetuje dr. Cynthia Li.
Med
- Med je poznat od davnina, i to s dobrim razlogom. Moderna znanost pokazala je kako je Manuka med posebno učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu. Samo nemojte pretjerivati s medom jer u većim dozama može spriječiti imunološki sustav da radi svoj posao, zbog sadržaja šećera - kaže dr. Li.
Jogurt
- Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija koje podržavaju imunološku funkciju. Također, po nekim istraživanjima postojati poveznica između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija te bolova u uhu. Osim toga, hladna i meka tekstura jogurta čine ga hranom koju je lako progutati kad vas boli grlo - objašnjava dr. Li.
Jaja
- Jaja su bogata mineralima poput cinka, željeza i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći vašem tijelu u obrani od infekcije koja uzrokuje grlobolju - pojašnjava.
Zobena kaša
- Općenito, najbolja hrana kada imate upalu grla je ona meke teksture koja vam neće dodatno iritirati grlo. Dakle, da, zobene pahuljice definitivno ispunjavaju te uvjete - kaže dr. Favini.
Dr. Li dodaje se da je zobena kaša bogata magnezijem, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije tijela, a zatim oslobađaju tijelo od otpada i infekcija.
Đumbir
- U laboratorijskim eksperimentima je dokazano da đumbir ima analgetski učinak, odnosno smanjuje osjećaj boli. Također, ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Također se čini da inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija - pojašnjava dr. Li.
- U studiji objavljenoj u Nutrition Journalu, kombinacija đumbira i meda pokazala se vrlo učinkovitom. Također, mnoge upale grla prati postnazalno kapanje, koje može iritirati želudac i izazvati mučninu, a tu pomaže đumbir jer suzbija mučninu - dodaje.
Smoothie
- Ovakvi napici su sjajan način da u nekoliko gutljaja ubacite dobre nutrijente u vrijednosti, recimo, cijele glavice salate. Držite se sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udio šećera i visok udio antioksidansa - savjetuje dr. Li.
Također, savjetuje u smoothie dodati vodu i naranču (ili mandarinu).
- To voće sadrži vlakna koja reguliraju inzulin i bogato je vitaminom C. Ljudima s upaljenim grlom zbog virusne infekcije često preporučujemo visoku dozu vitamina C, do 3000 miligrama dnevno za jačanje imunološkog sustava i brži oporavak - kaže dr. Favini.
Sladoled
Čini se da je i sladoled dobra pomoć kod upale grla, barem tako tvrdi dr. Favini.
- Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju grlobolje i čak može smanjiti upalu. Samo ne zaboravite pripaziti na unos šećera - pojašnjava dr. Favini, a prenosi womenshealthmag.com.
POGLEDAJTE VIDEO: OVI DETALJI ĆE DATI TOPLINU VAŠEM DOMU