Desert koji ima voće i lagani sirup nije krcat šećerom kao džem i pekmez, a želite li ga pripremiti na brzinu, dovoljno je oguliti voće, narezati ga na kockice, prokuhati u litri vode sa šećerom te, nakon što se ohladi, dodati sok. Voće mora biti zrelo, ali ne prezrelo ili smežurano. Temeljito ga operite, a ono osjetljivije poput malina proberite.
U kompot se dodaje šećer za želiranje, što skraćuje vrijeme ukuhavanja te daje puniji okus voća. Obratite pozornost i na začine. Zvjezdoliki anis ima pikantnu aromu i sjajno se sljubljuje sa šljivama, klinčić pristaje jabukama, cimet sjajno ide s jabukama, kruškama, breskvama i nektarinama, a đumbir s bananama i ananasom.
Sterilizacija staklenki
Prije punjenja operite staklenke, stavite u veliku posudu, napunite vodom i ostavite da vrije oko pet minuta. maknite posudu s vatre. prije uporabe staklenke okrenite da se ocijede na ubrusu.
Kompot od jabuka s vanilijom
Namočite grožđice u jabučni sok s limunom. Narežite limunovu koru na rezance i prokuhajte. Ocijedite vodu, iscijedite limun, a sok pomiješajte s dvije l vode. Ogulite jabuke, narežite na četvrtine koje prepolovite i stavite u vodu s limunom. Šećer za želiranje, cimet, prepolovljenu mahunu i sadržaj kuhajte pet minuta u 500 ml vode. Izvadite cimet i mahunu, a tekućini dodajte jabučni sok s limunom, grožđice, rum i 500 ml vode s limunovim sokom. Komadiće jabuke i limunovu koricu u slojevima stavite u staklenke pa zalijte sokom. Zatvorite ih, stavite u vatrostalnu posudu s dva cm vode i kuhajte 25 min u pećnici na 125°C.