Moj tajni sastojak savršene glazure je kukuruzni sirup, kaže najpoznatija američka kuharica Martha Stewart. Ona najprije rastapa čokoladu i maslac na pari neprestano miješajući dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodaje žlicu mlijeka i dvije žličice kukuruznog sirupa koji se može kupiti u trgovinama zdrave hrane.
Glazura za kolače dobit će ljepši sjaj ako prethodno namažete kolač prokuhanom marmeladom od marelica, a neće popucati ako u još vruću glazuru dodate žlicu jogurta. Sjajnu glazuru možete dobiti pažljivim dodavanjem jaja ili želatine. Nabubrenu želatinu dodajte rastopljenoj smjesi šećera, kakaa i vrhnja za šlag te dobro izmiješajte. Ostavite da se malo ohladi te, kada postane mlaka, ukrasite slastice.
- Čokoladna glazura može se napraviti od ganachea, smjese koja se dobiva miješanjem čokolade i slatkog vrhnja u omjeru 1:1 - objašnjava Mirja Jošić, dipl. ing. nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr, te dodaje:
- Uvijek upotrebljavajte kvalitetnu čokoladu koja sadrži više od 60 posto kakaa.
Prije rezanja nož umočite u posudu s toplom vodom
Kako se glazura ne bi lomila tijekom rezanja torte, upotrijebite oštar tanki nož i umočite ga u posudu s toplom vodom prije rezanja svake kriške, a višak vode nakon umakanja treba obrisati krpom.
Čokoladni ganache
Sastojci: 300 g tamne čokolade, 300 g slatkog vrhnja, 50 g maslaca
Priprema: Zagrijte slatko vrhnje u posudi do vrenja te ga zatim postupno prelijte preko čokolade natrgane na kockice. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim umiješajte maslac. Ganache možete i zamrznuti te čuvati do devet mjeseci.