To je to što me zanima!

Do idealne čokoladne glazure uz želatinu i kukuruzni sirup

Za sjajnu tortu u smjesu od čokolade ili kakaa dodajte nabubrenu želatinu ili kukuruzni sirup, dok će joj arome ruma, naranče ili vanilije pružiti divan miris
Vidi originalni članak

Moj tajni sastojak savršene glazure je kukuruzni sirup, kaže najpoznatija američka kuharica Martha Stewart.  Ona najprije rastapa čokoladu i maslac na pari neprestano miješajući dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodaje žlicu mlijeka i dvije žličice kukuruznog sirupa koji se može kupiti u trgovinama zdrave hrane.

Glazura za kolače dobit će ljepši sjaj ako prethodno namažete kolač prokuhanom marmeladom od marelica, a neće popucati ako u još vruću glazuru dodate žlicu jogurta. Sjajnu glazuru možete dobiti pažljivim dodavanjem jaja ili želatine. Nabubrenu želatinu dodajte rastopljenoj smjesi šećera, kakaa i vrhnja za šlag te dobro izmiješajte. Ostavite da se malo ohladi te, kada postane mlaka, ukrasite slastice.   

- Čokoladna glazura može se napraviti od ganachea, smjese koja se dobiva miješanjem čokolade i slatkog vrhnja u omjeru 1:1 - objašnjava Mirja Jošić, dipl. ing. nutricionistica i stručna suradnica portala Gastro.hr, te dodaje: 

- Uvijek upotrebljavajte kvalitetnu čokoladu koja sadrži više od 60 posto kakaa. 

Prije rezanja nož umočite u posudu s toplom vodom

Kako se glazura ne bi lomila tijekom rezanja torte, upotrijebite oštar tanki nož i umočite ga u posudu s toplom vodom prije rezanja svake kriške, a višak vode nakon umakanja treba obrisati krpom.

Čokoladni ganache

Sastojci: 300 g tamne čokolade, 300 g slatkog vrhnja, 50 g maslaca

Priprema: Zagrijte slatko vrhnje u posudi do vrenja te ga zatim postupno prelijte preko čokolade natrgane na kockice. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim umiješajte maslac. Ganache možete i zamrznuti te čuvati do devet mjeseci.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • otilliaOS33 17.11.2014.

    sam pogled na sliku me ubi :) čokoladna glazura...mmmmmm.... :)

  • CUKRENA. 25.10.2014.

    Umjesto želatine ili kukuruznog sirupa može se koristiti i med. Meni je malo prejaki ganache sa istim omjerom čokolade i vrhnja. Na 1l vrhnja dosta je i 40 dkg čokolade ( ne stavljam maslac nikad)...Još je ljepše kad se smjesa ohladi malo ju proći mikserom da bude pjenasta.Takav ganache koristim kao kremu za torte, ponekad uz neki dodatak,umiješam ili mascarpone ili nutellu ili oboje... i dobije se fina krema...:))

  • Sheeena 25.10.2014.

    Ganache kremu sam usavršila,sa glazurom se ponekad posvađam ali ipak pametniji popušta(u ovom slučaju to nisam ja)Meni su rekli da i malo ulja daje glazuri sjaj i tako je:-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare