- Ovo je uvjerljiv prvi korak u definiranju potencijalne veze između majčine prehrane i rizika od alergija - rekao je dr. Peter Lio, klinički docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu.
POGLEDAJ VIDEO: Namirnice koje će vam pomoći ublažiti simptome alergije.
Lio, koji nije bio uključen u istraživanje, posao je nazvao 'dobro izvedenim, temeljitim i provokativnim'.
Tijekom istraživanja istraživači su pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. tjednu trudnoće, mjesec dana nakon poroda i ponovno četiri mjeseca kasnije. Provjerili su majčin prijavljeni unos mlijeka i mliječnih proizvoda putem biomarkera u krvi i majčinom mlijeku, a ustanovljene alergije kod djece su potvrdili s njihovim pedijatrima. Djeca su uglavnom bila alergična na jaja, mlijeko ili oboje.
- Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tijekom dojenja konzumirale više kravljeg mlijeka od majki alergičnih jednogodišnjaka - rekla je koautorica istraživanja Mia Stråvik, doktorandica na odsjeku za znanost o hrani sa Tehnološkog Sveučilišta Chalmers u Göteborgu u Švedskoj.
- Iako postoji jasna poveznica, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mlijeka bio opći lijek za alergije na hranu - rekla je u sveučilišnom priopćenju.
Zaključci istraživanja su potvrđeni i nakon što su uzeti u obzir drugi čimbenici koji povećavaju rizik od alergija te genetika majki. Jedna od teorija je da mlijeko u majčinoj prehrani sadrži tvari koje stimuliraju djetetov imunološki sustav da sazre.
Druga je mogućnost da veći unos zasićenih masnoća u mlijeku može prirodno dovesti do potrošnje manje polinezasićenih masti.
Djeca čije majke su tijekom dojenja konzumirale više voća, pogotovo bobičastog, su u većem postotku dobili ekcem do prvog rođendana, također je navedeno u istraživanju. Ekcem, koji se naziva i atopijski dermatitis, kronično je stanje kože koje karakterizira svrbež i upala. Ova saznanja nisu potvrđena biomarkerima i još ih treba provjeriti.
Istraživanje i dalje traje, a znanstvenici se namjeravaju ponovo javiti majkama koje su sudjelovale u istraživanju kad im djeca napune četiri godine s novim upitnicima.
Doktor Peter Lio upozorava buduće majke da nije još potvrđeno da samo ispijanje mlijeka može smanjiti rizik od pojave alergija, već da se ti podaci moraju ponovo provjeriti, idealno u puno većem opsegu.
Dr. Bruce Lanser, dječji alergolog iz Nacionalnog židovskog zdravstvenog centra u Denveru, upozorio je da se ne bi smjelo previše oslanjati na ove pronalaske jer 'podaci o prehrani majki tijekom trudnoće i dojenja su već duže vrijeme oprečni, svako istraživanje pokaže nešto drugo'. Dodaje da postoji niz potencijalnih čimbenika koji mogu spriječiti alergije, ali i pojačati ih.