Želite li smršavjeti, odrecite se dijetnih napitaka. Znanstvenici sa sveučilišta Purdue ustanovili su da zaslađivači koji ne sadrže kalorije zapravo otežavaju ljudima da kontroliraju koliko jedu i da paze na tjelesnu težinu. U istraživanju, laboratorijski štakori koji su dobivali hranu zaslađenu saharinom jeli su i debljali se više od onih koji su jeli hranu zaslađenu šećerom. Znanstvenici koji su proveli istraživanje, Dr. Susan Swithers i dr. Terry Davidson, ističu da mozak osjet slatkoće povezuje s visokokaloričnom hranom. Kad tijelo dobije slatkoću, a ne kalorije, unutarnji tjelesni mehanizam se “zbuni” pa više ne može regulirati unos kalorija. Zbog toga nakon jedenja hrane zaslađene umjetnim zaslađivačima ili pijenja dijetnih sokova ljudi u sljedećem obroku pojedu više nego inače.
Uz to, nakon jela metabolizam se ubrza kako bi mogao bolje potrošiti dobivenu energiju. Umjetni zaslađivači ometaju i taj prirodni mehanizam, zbog čega je tada teže potrošiti kalorije i smršavjeti.
ZASLAĐIVAČI NAJŠTETNIJI KAD IH JE VIŠE
Veliki sam protivnik umjetnih zaslađivača, kaže dr. sc. Ivana Vinković-Vrček, autorica knjige "Što se krije iza e-brojeva?".
- Zaslađivači su najštetniji kad ih je više u istom proizvodu, npr. aspartam, saharin i ciklaminska kiselina. Istraživanja su ih povezala s cijelim nizom bolesti uključujući rak i oštećenja moždanih stanica - dodaje dr. sc. Vinković-Vrček.
>>> Šećer mozgu signalizira da je dobio mnogo kalorija i da više ne treba mnogo jesti, dok zaslađivači ometaju tjelesne mehanizme i usporavaju metabolizam.
>>> Samo jedna čaša dijetalnog napitka na dan povećava rizik od metaboličkog sindroma za 34 posto, pokazala su ranija istraživanja.
>>> Metabolički sindrom uključuje taloženje sala oko struka, povišen kolesterol, krvni tlak i razine glukoze u krvi.
>>> Uporaba umjetnih zaslađivača drastično je porasla u posljednjih 40 godina, a glavni krivac za to su dijetalni napici.
>>> Zbog štetnosti umjetnih dodataka pićima proizvođači se polako okreću napicima od prirodnih sastojaka.