Devino mlijeko mogla bi postati nova superhrana, tvrdi dr. Frank King koji trenutno uzgaja krdo od 23 jednogrbe i dvogrbe deve na svojoj farmi u američkom Ashevilleu. Kaže da devino mlijeko sadrži manje kolesterola nego kravlje pa je lakše probavljivo. Osim toga, u devinom je mlijeku više proteina i trostruko više vitamina C, piše Fox News.
Ljudi koji su ga kušali kažu da je mlijeko ukusno i ima manje prepoznatljiv okus od primjerice kozjeg. Navodno je slanije i gušće od običnog kravljeg mlijeka. Ipak, jedan veliki nedostatak je cijena od 100 kuna po litri po kojoj se trenutno prodaje u Americi.
Pogledajte prilog o proizvodnji devinog mlijeka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima:
- Ono smo što jedemo, a epigenetika dokazuje kako prehrana može mijenjati naše gene. Deve su jedne od najprilagodljivijih životinja na planeti jer su stanju izdržati vruće saharske pustinje i hladne mongolske stepe. Ljudi danas žive u modernom društvu, kao polarni medvjedi pušteni u dolinu smrti - kaže King za Citizen Times .
U UAE devino mlijeko se pije već stoljećima
U Africi se deve smatraju simbolom bogatstva i moći, a brojne su zemlje poput Kenije i Nigerije od svojih vlada tražile podršku za komercijalizaciju devinog mlijeka. Nakon pasterizacije mlijeko postaje sigurno za dulje čuvanje, pa i transport u udaljenije krajeve svijeta. Prema
procjenama Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO), trgovina ovim mlijekom mogla bi premašiti zaradu od 10 milijardi dolara.
U Saudijskoj Arabiji su za epidemiju MERS virusa, koji kod ljudi uzrokuje potencijalno smrtonosnu upalu pluća, dugo okrivljavali devino mlijeko, no znanstvenici tvrde kako je ljudski prijenos itekako moguć. Na arapskom se poluotoku devino mlijeko pije već stoljećima, a ranija su istraživanja pokazala da ono može pomoći u jačanju organizma u slučaju kroničnih bolesti poput HIV-a i hepatitisa C.