Hladna salata od lignji postaje maštovito predjelo ako je poslužite u staklenoj zdjeli i ukrasite listovima salate, ružmarinom, lovorovim listom i limunom. Umaci na bazi majoneze, vrhnja ili rajčica odličan su dodatak koji možete poslužiti uz punjene lignje. Nadjenuti ih možete njenim krakovima koje ste kratko popržili s češnjakom i peršinom te pomiješali s rižom. Punite li ih škampima, tunjevinom ili pršutom i sirom dobit ćete pravu poslasticu. Ako vam je draži okus pravog pečenja, pripremite ih u tavi ili na roštilju. Prije prženja ih osušite krpom ili ubrusom kako biste spriječili prskanje ulja. Tijekom čišćenja sačuvajte vrećicu s crnilom za pripremu specijaliteta kao što su crni rižoto ili špageti. Da bi jelo bilo dovoljno crno, prema potrebi dodajte i kupovno crnilo od sipe. Osim s plodovima mora, lignje se slažu s okusom piletine u ukusnoj paelli.
>>Neutralan okus i aroma lignje čini popularnom namirnicom koja se može pripremati na brojne načine, od hladne salate do španjolske paelle.
LIGNJE NA ŽARU PRELIVENE MARINADOM OD ČEŠNJAKA
Prije pečenja na žaru lignje posolite i premažite maslinovim uljem. Duže krakove ugurajte u lignju kako ne bi propadali kroz rešetku i stavite peći. Lagano ih pritisnite kako bi iz njih izašla voda i prskajte maslinovim uljem da ne bi bile previše suhe. Pecite ih oko 15 minuta. Poslužite ih prelivene hladnom marinadom od maslinovog ulja, limuna, soli i papra te kosanim listićima peršina.