Ove godine organizirano je drugo izdanje natjecanja Badel Masterclass Cup, najvećeg natjecanja barmena u Hrvatskoj, uz novitet uključivanja Sjeverne Makedonije čime je napravljen prvi korak u širenju ovog projekta izvan granica Hrvatske. Nakon testa prepoznavanja pića isključivo pomoću njuha, točnog točenja pića slobodnim ulijevanjem, pripreme signature koktela po vlastitoj recepturi te testa posluživanja pića i kave, titulu najboljeg barmena Hrvatske i Sjeverne Makedonije osvojio je Davor Kaić iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je Nikoli Vrčeku iz Varaždina, a treće Vanji Galoskom iz Sjeverne Makedonije..
POGLEDAJTE VIDEO:
Pobjednik Davor je s nama je podijelio dojmove s natjecanja, kako je krenuo u svijet barmena ali i svoje želje vezane za daljnji napredak u ovom poslu.
1. Koliko dugo ste barmen i kako ste se počeli baviti tim poslom? Gdje trenutno radite?
Ovaj posao sam počeo raditi prije 22 godine, a prvi posao mi je bio konobarenje u gradskoj kavani u Zagrebu. Nakon par godina sam dobio posao u hotelu Esplanade u Zagrebu, a tamo sam se zadržao gotovo 15 godina. Prvo nisam bio u baru nego sam počeo room serviceom, i malo po malo svojim zalaganjem, radom i trudom sam dobio priliku raditi u cocktail baru. Tako je nekako krenuo moj put i interesiranje za koktele. Krenuo sam na natjecanja 2010. godine i tako sam kroz više godina napredovao i prešao u Istru. Sada radim u hotelu Monte Mullin već treću godinu. Išao sam na puno natjecanja i bilo je drugih i trećih mjesta, ali do ovog natjecanja nisam nikad pobijedio. Moram reći da je ovo bilo jako ozbiljno I veliko natjecanje I trebalo se jako potruditi da se dobije ovakav rezultat. Bila je velika konkurencija, a nakon pobjede sam bio baš sretan i oduševljen. To mi puno znači u životu.
2. Što vas je motiviralo da se prijavite na Badel Masterclass Cup? Jeste li već sudjelovali na sličnim natjecanjima?
Motiviralo me to što je sami koncept natjecanja jako zanimljiv i traži se znanje, stručnost, efikasnost. Tražio se kompletni ugostiteljski ‘personality’.
3. Što vam se najviše svidjelo na natjecanju? Kakva su vam iskustva i cjelokupni dojam?
Svidjelo mi se to što su sve kolege s kojima sam bio u natjecanju bili fer i korektni. Sve je bilo na nivou, to će mi posebno ostati u sjećanju, te organizacija i sama stručnost tima.
4. Po Vašem mišljenju, zašto su ovakva događanja važna za barmene?
Važna su jer kroz rad u svojem baru stječete znanje i iskustva, a na sama natjecanja se prijavljuju barmeni da dokažu svoju kvalitetu, svoju stručnost i svoje znanje. Kroz natjecanja i medije budete eksponirani i to je sami dokaz vaše kvalitete.
5. Što biste poručili nekome tko se želi okušati u poslu barmena?
To je vrlo jedan lijep posao, a s druge strane i vrlo zahtjevan. Treba puno znanja i puno učenja. Tržište je jako zahtjevno i svaki dan se mijenja. Svakako treba puno rada i jako puno učenja. Ja sam barmen koji puno radi, ali svakodnevno pokušavam što više upijati znanje i učiti. Samo uz rad i učenje se može uspjeti u tom poslu. To je posao koji jednostavno trebate voljeti.
6. Koji vam je najdraži koktel i kakve koktele najviše voli spremati?
Ja volim istraživati i raditi svoje pripravke i svoje koktele te svašta 'čarobiram' u slobodno vrijeme. Svakako volim klasične koktele na bazi viskija i ruma. Super mi je whiskey sour, a s rumom je odličan Cuba libre kao i Daiquiri.
7. Podijelite s nama recept pobjedničkog koktela i malo ga opišite?
Pošto su mi prvi recept za koktel odbili, drugi dan sam došao na posao, bacio se u razmišljanje i tako pripremio ovaj koktel. Nije mi trebalo puno vremena da ga smislim. Htio sam da koktel bude jednostavan za napraviti, ali opet da bude ukusan i da se može uživati u njemu. Želio sam da ime bude zvučno i tako je nastala Cleopatra. Aromatika ovog koktela je voćna, ali isto tako se osjeti i sama gorčina Antique pelinkovca. Tako da ovdje ima jako puno kompleksnih okusa i jako je zanimljivo.
Recept za koktel Cleopatra:
- 4 cl Antique Pelinkovac
- 2 cl Cleopatra Grappa Jacopo Poli
- 1.5 cl sirup od slane karamele Monin
- 2 dasha bittera od breskve Bitter Truth
8. Koji su Vam ciljevi u daljnjoj karijeri?
Dugo godina sam u ovom poslu i zasada mi je plan nastavak rada u hotelu gdje jesam, ali ako će biti prilike želio bih i jednog dana otvoriti svoj koktel bar, svoju neku priču da mogu izraziti svoju kreativnost na način na koji bi ja htio.