To je to što me zanima!

Davor Kaić iz Zagreba osvojio je titulu najboljeg barmena: 'Ova pobjeda mi stvarno puno znači'

Pobjednik Davor je ispričao kako najviše voli raditi koktele na bazi viskija i ruma, a dodao je i kako bi jednog dana htio otvoriti svoj koktel bar da može maksimalno izraziti svoju kreativnost
Vidi originalni članak

Ove godine organizirano je drugo izdanje natjecanja Badel Masterclass Cup, najvećeg natjecanja barmena u Hrvatskoj, uz novitet uključivanja Sjeverne Makedonije čime je napravljen prvi korak u širenju ovog projekta izvan granica Hrvatske. Nakon testa prepoznavanja pića isključivo pomoću njuha, točnog točenja pića slobodnim ulijevanjem, pripreme signature koktela po vlastitoj recepturi te testa posluživanja pića i kave, titulu najboljeg barmena Hrvatske i Sjeverne Makedonije osvojio je Davor Kaić iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je Nikoli Vrčeku iz Varaždina, a treće Vanji Galoskom iz Sjeverne Makedonije.. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pobjednik Davor je s nama je podijelio dojmove s natjecanja, kako je krenuo u svijet barmena ali i svoje želje vezane za daljnji napredak u ovom poslu.

1. Koliko dugo ste barmen i kako ste se počeli baviti tim poslom? Gdje trenutno radite?

Ovaj posao sam počeo raditi prije 22 godine, a prvi posao mi je bio konobarenje u gradskoj kavani u Zagrebu. Nakon par godina sam dobio posao u hotelu Esplanade u Zagrebu, a tamo sam se zadržao gotovo 15 godina. Prvo nisam bio u baru nego sam počeo room serviceom, i malo po malo svojim zalaganjem, radom i trudom sam dobio priliku raditi u cocktail baru. Tako je nekako krenuo moj put i interesiranje za koktele. Krenuo sam na natjecanja 2010. godine i tako sam kroz više godina napredovao i prešao u Istru. Sada radim u hotelu Monte Mullin već treću godinu. Išao sam na puno natjecanja i bilo je drugih i trećih mjesta, ali do ovog natjecanja nisam nikad pobijedio. Moram reći da je ovo bilo jako ozbiljno I veliko natjecanje I trebalo se jako potruditi da se dobije ovakav rezultat. Bila je velika konkurencija, a nakon pobjede sam bio baš sretan i oduševljen. To mi puno znači u životu.

2. Što vas je motiviralo da se prijavite na Badel Masterclass Cup? Jeste li već sudjelovali na sličnim natjecanjima?

Motiviralo me to što je sami koncept natjecanja jako zanimljiv i traži se znanje, stručnost, efikasnost. Tražio se kompletni ugostiteljski ‘personality’. 

3. Što vam se najviše svidjelo na natjecanju? Kakva su vam iskustva i cjelokupni dojam?

Svidjelo mi se to što su sve kolege s kojima sam bio u natjecanju bili fer i korektni. Sve je bilo na nivou, to će mi posebno ostati u sjećanju, te organizacija i sama stručnost tima.

4. Po Vašem mišljenju, zašto su ovakva događanja važna za barmene?

Važna su jer kroz rad u svojem baru stječete znanje i iskustva, a na sama natjecanja se prijavljuju barmeni da dokažu svoju kvalitetu, svoju stručnost i svoje znanje. Kroz natjecanja i medije budete eksponirani i to je sami dokaz vaše kvalitete.

PROMO Badel Masterclass ide dalje – dolaze nove edukacije, ali i novo natjecanje!

5. Što biste poručili nekome tko se želi okušati u poslu barmena?

To je vrlo jedan lijep posao, a s druge strane i vrlo zahtjevan. Treba puno znanja i puno učenja. Tržište je jako zahtjevno i svaki dan se mijenja. Svakako treba puno rada i jako puno učenja. Ja sam barmen koji puno radi, ali svakodnevno pokušavam što više upijati znanje i učiti. Samo uz rad i učenje se može uspjeti u tom poslu. To je posao koji jednostavno trebate voljeti.

6. Koji vam je najdraži koktel i kakve koktele najviše voli spremati?

Ja volim istraživati i raditi svoje pripravke i svoje koktele te svašta 'čarobiram' u slobodno vrijeme. Svakako volim klasične koktele na bazi viskija i ruma. Super mi je whiskey sour, a s rumom je odličan Cuba libre kao i Daiquiri.

7. Podijelite s nama recept pobjedničkog koktela i malo ga opišite? 

Pošto su mi prvi recept za koktel odbili, drugi dan sam došao na posao, bacio se u razmišljanje i tako pripremio ovaj koktel. Nije mi trebalo puno vremena da ga smislim. Htio sam da koktel bude jednostavan za napraviti, ali opet da bude ukusan i da se može uživati u njemu. Želio sam da ime bude zvučno i tako je nastala Cleopatra. Aromatika ovog koktela je voćna, ali isto tako se osjeti i sama gorčina Antique pelinkovca. Tako da ovdje ima jako puno kompleksnih okusa i jako je zanimljivo.

Recept za koktel Cleopatra:

  • 4 cl Antique Pelinkovac
  • 2 cl Cleopatra Grappa Jacopo Poli
  • 1.5 cl sirup od slane karamele Monin
  • 2 dasha bittera od breskve Bitter Truth

8. Koji su Vam ciljevi u daljnjoj karijeri?

Dugo godina sam u ovom poslu i zasada mi je plan nastavak rada u hotelu gdje jesam, ali ako će biti prilike želio bih i jednog dana otvoriti svoj koktel bar, svoju neku priču da mogu izraziti svoju kreativnost na način na koji bi ja htio.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare