Prosječna količina kolesterola u prosječnom jajetu je 186 miligrama, što znači da nije preporučeno jesti više od jednog jajeta na dan. Dnevna količina kolesterola u prehrani ne bi smjela prelaziti 300 miligrama. U posljednjih deset godina kolesterol je u jajima pao za 14 posto, dok je vitamin D porastao za 64 posto, pokazala je analiza američkog ministarstva poljoprivrede.
- Jaja su zdrava hrana u raznovrsnoj prehrani i još uvijek nije zdravo pojesti više od jednog dnevno - kaže nutricionist Jacob Exler.
Zašto jaja imaju niži kolesterol nije poznato, ali se pretpostavlja da je to zbog kvalitetnije prehrane kokoši. Povećanje vitamina D za 64 posto puno je lakše objasniti, jer farmeri hranu pilića nadopunjuju tim vitaminom.
Umjereni unos jaja nije loše utjecao na razinu kolesterola kod ljudi koji imaju problema s njim pa ni na srčane probleme, ali još uvijek je zamjenska hrana bolja od jaja.
- Ako bi ljudi izbacili jaja iz svoje prehrane u potpunosti, oni bi ih vrlo vjerojatno zamijenili s nezdravom hranom - tvrdi nutricionist David Katz.