To je to što me zanima!

Danas slavimo i dan pite od buneve: Ispecite ju i zasladite se

Na Božić slavimo i dan pite od bundeve, pa uz sve kolače koje ste već pojeli, napravite mjesta i za nju. Zaboravite na orahnjaču, makovnjaču i mađaricu. Pripremite pitu kako biste dostojno proslavili ovaj dan.
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 250 gr brašna
  • 50 gr šećera
  • 1/2 mala žličica soli
  • 125 gr maslaca
  • 1 jaje  
  • 2 velike žlice mlijeka

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 500 gr bundeve
  •  200 gr šećera
  • 2 jaja
  • 1 mala žličica cimeta

Priprema:

Obložite kalup papirom za pečenje.  Promiješajte brašno, sol i šećer. Zatim dodajte na kockice isjeckan hladni maslac i izmiješajte ovu smjesu sa prstima, dok tijesto ne bude nalik krupnim mrvicama. Zatim dodajte jaje i mlijeko i brzo zamijesite loptu od tijesta. ( Ne mijesite predugo, inače tijesto neće biti prhko). Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga pola sata u frižideru.

3 ODLIČNA RECEPTA Znate li kako je nastao božićni panj? Desert koji je za francuske slastičare vrhunac umješnosti

Isjeckajte bundeve za kremu na male kockice i stavite u jednu veliku posudu, zajedno sa mlijekom. Dodajte šećer i začine te stavite kremu da se kuha na laganoj vatri, dok bundeva ne omekša ( oko 15 min) te miješajte da bundeva ne zagori. Kada je omekšala, izmiksajte je sa štapnim mikserom. Ostavite kremu da se ohladi i zatim dodajte umućena jaja.

Zagrijte pećnicu na 180 C. Izvadite tijesto iz frižidera i istanjite ga i položite kalup. Izbockajte dno vilicom i stavite tijesto deset minuta u zamrzivač. Izvadite tijesto iz zamrzivača i poklopite ga folijom i pecite ga zatim još jednom deset minuta.  Izvadite pečeno tijesto i smanjite pećnicu na 160 C. Ulijte kremu u tijesto i pecite sve zajedno pola sata. Ostavite kolač da se ohladi prije serviranja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 25.12.2021.

    Za bozic torte

Komentiraj...
Vidi sve komentare