Koncentrirani napitak od kave, kojem je prava domovina susjedna Italija, rijetko tko nije probao. Upravo zbog te popularnosti diljem svijeta ovaj gusti napitak koji mnogima u trenu vraća energiju ima svoj dan i obilježava se danas kao Svjetski dan espressa.
POGLEDAJTE VIDEO: U listopadu se obilježava i svjetski dan kave
U njegovoj domovini, Italiji, obožavaju ga i ritualno piju nekoliko puta na dan, obavezno uz čašu vode.
Priprema pravog espressa u pravilu traje od 23 do 25 sekundi, a radi se od sedam grama kave, 25 ml vode između 88 i 92 stupnja, nakon čega se dobije 30 kubičnih centimetara espressa ili dva do tri gutljaja. Mora imati smećkastu kremu, boje lješnjaka, a šalica ne smije biti vruća, ali niti hladna.
Baristi su nam objasnili da je glavna karakteristika dobrog espressa da ima kremu odnosno pjenu. Svi okusi su u kremi, a ne u crnoj vodi koju pijete. Nepisano je pravilo da espresso, kad ga dobijete bez kreme, možete vratiti i zatražiti novi.
Svjetski dan espressa zapravo je stvoren u čast Talijana Angela Morionda, koji je krajem 19. stoljeća, točnije 1884. godine, izumio prvi espresso aparat koji zasebno kontrolira prolazak pare i vode kroz kavu. Ova je inovacija omogućila iskorištavanje najvećeg mogućeg potencijala iz kavenih zrnaca. Za razliku od drugih metoda pripreme kave, espresso ima veću koncentraciju otopljenih tvari - oko 25 posto, a kod filtrirane kave to je 17 posto.