To je to što me zanima!

Danas je Martinje! Evo zašto se slavi i koji su običaji u Hrvatskoj

Prema legendi, Sv. Martin bio je veliki ljubitelj vina i vinogradar, zbog čega se njemu pripisuje uvođenje običaja krštenja mošta. Saznajte koji su običaji kod nas povodom ovog blagdana
Vidi originalni članak

Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinogradara, jedan je od najveselijih, a tradicionalno se na taj dan održava ceremonija krštenja mladog vina.

Blagdan se zapravo slavi u čast rimskog viteza iz Savarije (današnja Mađarska), koji je bio poznat po blagosti i milosrđu. Nakon vojne službe, posvetio se redovničkom životu u Galiji (danas Poitiers) i postao biskup Toursa 370. godine. Preminuo je 397. godine, a 11. studeni, dan njegova pokopa, obilježava se kao njegov spomendan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema legendi, Sv. Martin bio je veliki ljubitelj vina i vinogradar, zbog čega se njemu pripisuje uvođenje običaja krštenja mošta. Pripovijeda se i da se pokušao sakriti od imenovanja za biskupa među guskama, no njihovo ga je gakanje odalo. Zbog toga se u mnogim krajevima na Sv. Martina tradicionalno jede guska s mlincima. Moto Martinja „Jesti, piti i veseli biti“ uvelike obilježava proslave diljem Hrvatske, a posebno je svečano u Općini Sveti Martin na Muri, gdje je Martinje ove godine proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom.

Za razliku od ostalih mjesta u Hrvatskoj, gdje se običaj odvija kroz zabavnu ulogu 'narodnog biskupa', koji krsti mošt uz šaljive pjesmice i pošalice, u Svetom Martinu na Muri održava se svečani vjerski obred u kojem župnik ili svećenik blagoslivlja mlado vino. Nakon toga, 'narodni biskup Martin' obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino. U Zagorju se ceremonija krštenja često pretvara u pravu malu filozofiju, u kojoj sudjeluju domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi mošta i biskup sa svitom.

I za kraj, ako tražite opravdanje za odlazak na proslavu, možete se pozvati na brojne vitamine i minerale koji se nalaze u vinu, poput vitamina B1, B2, B6, B12, C te minerala poput željeza, kalcija, kalija i magnezija.

DONOSIMO ODGOVOR Što žene starije od 50 godina moraju izbaciti iz prehrane?

Činjenice o Martinju:

  •     Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno njegovo ime je umanjenica od tog božanskog imena.
  •     Martinovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali njega je privlačilo te ga je s vremenom prihvatio. Čak se zaredio za egzorcista, a biskup je postao 370.godine. Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom.
  •     Mnogi su ga željeli za zaštitnika jer je kritizirao imućne i pomagao siromašnima, pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske.
  •     Sveti Martin zaštitnik je i nekih mjesta u Hrvatskoj: Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca.
  •     U narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi.
  •     U Srednjem vijeku je 11. studeni u cijeloj Europi bio sajamski dan i tad su završavali mnogi ugovori, vraćali su se dugovi, plaćao porez i slično.
  •     Vino omekšava meso i daje mu aromu, zato ga kuhari koriste kao marinadu.

ZA PRSTE POLIZATI Torbice u obliku hrane najnoviji su trend: Od pizze do kroasana

  •     Bijelo vino ide uz piletinu i morske plodove, dok je crno bolje uz crveno meso, divljač itd. Uz lagano  tjesteninu ili jaja odlično idu suha bijela ili rose vina, a uz povrće lagana bijela.
  •     Postoji 12 najpoznatijih vrsti grožđa, šest crnih i šest bijelih, od kojih se proizvodi većina svjetskih vina.
  •     Francuzi jedu masnu hranu, puno puše, a ipak manje obolijevaju od bolesti krvožilnih sustava. Smatra se da je to zato što redovito piju vino.
  •     U Gruziji se vino počelo proizvoditi prije 6000 godina. Od divljeg grožđa su radili opojni napitak u glinenim posudama koje su bile ukopane u zemlju. Danas tamo proizvode vina i u amforama.
  •     Italija i Francuska su najveći proizvođači vina na svijetu, svaka proizvodi preko 50 milijuna hektolitara godišnje.
  •     Svaki Talijan prosječno popije 50 litara vina godišnje, a Hrvat otprilike 28 litara.
  •     Za kuhano vino se od davnina smatralo da liječi i grije tijelo, a bilo ga je zdravije piti nego vodu iz bunara jer je prokuhano.
  •     U Viktorijansko doba u Velikoj Britaniji se kuhano vino često posluživalo djeci prilikom rođendana i drugih proslava.

UDRUGE UPOZORAVAJU 'U siromašnijim zemljama se prodaje hrana slabije kvalitete'

Recept za blagdanski ručak

Ako nemate vremena svečaniji obiteljski objed, pa pečenje cijele guske, patke ili purice ne bi imalo smisla, pripremite prsa od peradi s batatom.

Sastojci:

  •     oko 200 grama pačjih prsa
  •     žlica meda
  •     štapić cimeta
  •     sok jedne naranče
  •     150 g batata
  •     50 g maslaca

Priprema:

  • Pačja prsa stavite u tavu bez ulja na stranu na kojoj je koža. Pecite nekoliko minuta, pa ulijte ulje te štapić cimeta. Patku ispecite s druge strane i dovršite u pećnici na 160°C. Izlijte višak masnoće iz tave te te dodajte žlicu meda koji treba dobro promiješati.
  • Ulijte narančin sok. Posolite, popaprite i reducirajte dok ne bude kao sirup. Batat prerežite i ispecite s korom u pećnici na 180°C. Odstranite koru te zdrobite batat. Posolite, popaprite i dodajte maslac.
Idi na 24sata

Komentari 10

  • 11.11.2024.

    ..zove zagorac sina pred smrt...dođi sine da ti odam jednu tajnu , vino se i od grožđa može napraviti...;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare