Tradicionalno se odojak peče cijeli, i to na ražnju, a priprema se za posebne prilike, blagdane i okupljanja. Postoje mnogi starinski recepti za pripremu odojka, ali koji god da iskušate, meso će biti sočno za prste polizati.
POGLEDAJTE VIDEO:
Meso odojka pečeno na ražnju ispadne vrlo mekano, a koža je uvijek hrskava. Iako je najbolji na ražnju, možete ga pripremiti i kod kuće u pećnici. Zato danas iskušajte svoje kulinarske vještine, pripremite sočan odojak i pozovite obitelj na ručak. Donosimo vam jedan zgodan recept.
Recept za odojak omotan slaninom i povrćem
Broj osoba: 4
Priprema: 60 minuta
SASTOJCI: 200 g cherry rajčica, 200 g mini šampinjona (prepolovljenih), 2 žute paprike, narezane na trakice, 1 manja butternut tikva, oko 300 g, 2 glavice brokule, 2 veća luka, 60 ml maslinova ulja, sol i papar, 300 g slanine, 600 g filea odojka
POSTUPAK: Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. U lim na papir za pečenje poslažite u redovima povrće. Pokapajte ga maslinovim uljem, posolite i popaprite. Na dasku poslažite slaninu jedan komad do drugog i stavite na nju file - posolite i popaprite meso te zamotajte u slaninu i postavite tako zamotano na povrće na sredinu lima.
Pecite sve zajedno oko 45 minuta, odnosno dok meso i povrće ne budu pečeni. Pečeno meso i povrće izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta da odmori pa meso narežite na komade od otprilike 2-3 cm širine. Poslužite toplo, a oko svakog komada mesa stavite nekoliko komadića povrća i poslužite uz svježu sezonsku ili francusku salatu.