Ako kupujete jogurt, kupite ga u većoj boci koja je u sustavu povratne naknade. Tako se koristi manje ambalaže po jedinici proizvoda i imamo manje otpada. Mala pakiranja možda zahtijevaju manje energije i sirovina, ali ukupna potrošnja resursa niža je kod većih ambalaža. Često su ekonomičnije i cjenovno.
POGLEDAJTE VIDEO:
Na štetnost plastike ne treba više podsjećati, ali treba uvijek govoriti o alternativnim metodama. Jedna od njih je i staklena ambalaža.
Staklo se ne razgrađuje svaki put kad ga reciklirate. Može se reciklirati u drugu staklenku ili bocu, a da pritom nikad ne smanji njezinu kvalitetu. Također, izrada novog stakla od onog recikliranog smanjuje emisiju CO2 u usporedbi s izradom od nule.
Staklena ambalaža održava hranu i piće dulje svježima. Za razliku od ostalih ambalažnih materijala staklo je inertno i ne treba nikakav kemijski sloj između njega i hrane koju skladištite.
Jedna staklena boca može se iznova puniti 30 i više puta i tako zamijeniti 30 komada plastičnih boca. Umjesto namirnica koje dolaze u tubama ili tetrapaka koji se odvaja u plastiku poput pakiranja za pasiranu rajčicu, birajte namirnice u staklenoj ambalaži. Tako možete ponovno upotrijebiti posudu ili reciklirati.