Curry je mješavina začina koja može sadržavati od pet do čak 30 različitih okusa i tekstura, a dobiva se kombinacijom začina koji rezultiraju slatko-ljutim aromama.
Bazu začina azijskog podrijetla čine tek kurkuma, kumin, korijander, kim i piskavica.
U tradicionalnoj medicini koristio se kao pomoć kod raznih vrsta probavnih smetnji (kod bolesti iritiranih crijeva, za poticanje rada jetre, otpuštanje probavnih sokova i slično), a baza začina zapravo određuje i glavna ljekovita svojstva. Tako kurkuma djeluje kao antioksidans i protuupalno pa se u tradicionalnoj medicini često koristi za liječenje rana, čireva i kožnih problema.
Kumin potiče probavne procese, ublažava crijevne grčeve, slično kao i đumbir. Istraživanja su pokazala i pozitivan utjecaj curryja u prevenciji raka debelog crijeva i raka želuca te srčanih bolesti, Alzheimera i drugih degenerativnih bolesti mozga. Curry je začin bogat vlaknima koja povoljno djeluju na zdravlje probavnog sustava jer potiče razvoj crijevne flore i rad debelog crijeva.
S obzirom na to da curry čini mješavina začina, vrijedi ga usporediti barem s dva, tri začina koji se mogu pronaći i u hrvatskim vrtovima, a inače mogu biti i jedan od sastojaka te mješavine.
Jedan od njih je kim. Na našim područjima raste na planinskim pašnjacima i visoravnima, često kao samonikla biljka, dok se rjeđe sije.
- Kim i njegovo hlapivo ulje potiču rad želuca i žučnoga mjehura. Na crijeva djeluju umirujuće, ublažavaju grčeve i tjeraju vjetrove. Ulje kima snažno utječe na crijevne bakterije, prije svega sprečava razvoj bakterija koje uzrokuju nepravilno rastvaranje hranjivih tvari i nastanak različitih otrova u crijevima. Kim se koristi kod osjetljivog želuca, grčeva, napuhnutosti s jakim vjetrovima i kod crijevnih smetnji - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.
- Drugi začin koji je svakako dobro uvrstiti u prehranu je piskavica, kojom se ostvaruju vrlo dobri rezultati u regulaciji razine šećera u krvi, i to kod oba tipa dijabetesa, zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi-izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina. Piskavica, osim toga, smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta te snižava kolesterol u krvi, pri čemu se rezultati bilježe već nakon 10 dana primjene - ističe naša sugovornica Sandra Marić Bulat.
Konzumiranjem piskavice povećava se koncentracija HDL (dobrog) kolesterola, pogotovo ako konzumirate proklijalo sjeme piskavice. Znanstvena istraživanja pokazuju da to sjeme, uz prilagođenu prehranu i tjelovježbu, može biti odlična aktivna dopuna klasičnoj medicinskoj terapiji.
S druge strane, prirodne tvari cineol i linolna kiselina, koje sadrži korijander, snažno smanjuju simptome artritisa i reume, a spoj dodekanol djeluje poput pravog prirodnog antibiotika. Korijander, među ostalim, smanjuje otekline i potiče eliminaciju viška tekućine iz organizma te pomaže u čišćenju tijela od toksina, kaže nutricionistica Marić Bulat.
Piskavica je, inače, vrlo bogata vlaknima, pa se preporučuje i radi regulacije metabolizma. Jedan od sastojaka u sjemenu piskavice je i fitoestrogen, pa se preporučuje i za ublažavanje bolova i grčeva tijekom PMS-a. Trudnice je ne bi smjele koristiti, jer pomaže u poticanju trudova, pa može dovesti do preranog porođaja. Imajte na umu i da veća količina piskavice može djelovati uznemirujuće na želudac, a ne preporučuje se ni dugotrajna primjena.
Čaj od korijandera protiv bolova u želucu
Priprema: Jednu čajnu žličicu plodova prelijte s 2 decilitra vode, ostavite da odstoji pola sata, pa procijedite i pijte nekoliko puta na dan, poslije jela. Čak pomaže kod bolova u želucu i nervoze želuca te grčeva u crijevima uslijed nadimanja.
Čaj od kima protiv anemije i infekcije
Priprema: Zbog visokog udjela željeza, kim može pomoći i u liječenju anemije. Osim što jača imunološki sustav, dobar je i protiv iscrpljenosti i umora te liječi infekcije mokračnog sustava. Za pripremu čaja u lonac stavite 1 žličicu kima i pržite ga oko minutu. Dodajte 250 mililitara vode te, nakon što prokuha, poklopite lonac i ostavite 5 minuta. Čaj procijedite i zasladite po želji.
Čaj od piskavice za čišćenje sinusa i grla
Priprema: Sjeme piskavice koristi se i za pripremu čaja koji se pije za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Također liječi sluznicu dišnog sustava, a djelotvoran je i protiv alergija. Neka istraživanja upućuju na to da stimulira rad jetre i bubrega. Zakuhajte 2 decilitra vode u koje ste dodali dvije žličice sjemenki piskavice, pa kad zakuha, ugasite i ostavite da odstoji poklopljeno oko 20 minuta. Povremeno pomiješajte dok stoji, pa procijedite i pijte tijekom dana.
Piskavica smiruje probavu, pomaže kod alergija i regulacije dijabetesa
Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa i grla, a djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice. Smiruje sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta.
Koristi se i za liječenje probavnog sustava - smiruje probavu, proljev i povraćanje, a učinkovita je i kod regulacije dijabetesa.
Kim olakšava nadutost, a uz to održava liniju
Kim se već stoljećima upotrebljava protiv probavnih smetnji i grčeva. Svakodnevna upotreba preventivno čuva zdravlje želuca i cijelog probavnog sustava. Pomoći će vam kod nadutosti, a istraživanja pokazuju i da ubrzava metabolizam, kao i skidanje masnoće, pa vam može pomoći u mršavljenju.
Korijander čuva jetru, oči i kožu, ublažava bol...
Korijander je prirodno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Pomaže u liječenju upala i čuva jetru. Djeluje kao stimulans koji potiče lučenje endokrinih žlijezda, čime pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove, a spominje se i kao prirodni afrodizijak.
Bogat je antioksidantima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti. Ima dezinfekcijska svojstva, zbog čega djeluje i protiv kožnih problema te raznih upala.