Umjesto solju, hranu je mnogo bolje dopuniti začinima. Najnovije istraživanje provedeno u Singapuru tako je pokazalo da kemijski spoj pronađen u kurkumi, sastavnom dijelu poznatog začina curry, pomaže zdravom funkcioniranju mozga i spječavaju slabljenje pamćenja, osobito u starijoj dobi. Riječ je o spoju kurkuminu za koji je već od prije poznato da djeluje protuupalno, ali i sprječava nastanak nekih oblika raka. To nije nimalo čudno jer u ayurvedi, indijskoj tradicionalnoj medicini, kurkuma zauzimja posebno mjesto na listi ljekovitih dodataka. Osim za liječenje i začinjanje, curry se koristi i kao sretstvo za uljepšavanje i postizanje zlatnožutog tena. I drugi začini imaju ljekoviti učinak. Svježi bosiljak odličan je u salatama, a sušeni možete dodati jelima s rajčicim, kao i mesnim jelima. Koristi se i u preparatima za njegu kože, služi sa opuštanje napetih mišića, za poticanje probave i jačanje živaca. Lovorov list će zamirišati svako jelo, a jaku masnu juhu učiniti probavljivijom. Vrlo je intenzivan, pa ne treba stavljati više od dva lista. Lovor se koristi u liječenju bronihitisa, prehlade i reumatizma. Na ljetnim vrućinama hrana se brzo kvari, a dodavanje ljutih začina, poput papra, češnjaka, đumbira ili čilija može joj produžiti vijek. Zato je dobro “zaljutiti” jela koja nije prikladno držati u hladnjaku, ili kada vam on nije dostupan.