To je to što me zanima!

Čupavci su došli iz Australije - napravite ih i zasladite nepce

Slasni, mekani i čokoladni, čupavci su omiljeni desert mnogima. Njihova povijest seže iz 1927., a sada ih možete pripremiti i sami uz pomoć ovog recepta
Vidi originalni članak

Čupavci su dobro poznati desert diljem svijeta, a počeli su se peći još tijekom australskog lorda Lamingtona po kojemu su na engleskom jeziku dobili i ime - ‘lamingtons’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Najraniji zapis o ovim kolačićima seže iz 1927., a recept je navodno osmislio Lamingtonov šef kuhinje. Ovi mekani kolači ubrzo su osvojili svijet, a neizostavan su dio svačijeg domaćeg miksa kolača.

LJETNE SLASTICE 5 recepata za fine deserte od tikvica: Kuglof, fini čoko-kolač...

U Australiji se prodaju na mnogim školskim humanitarnim akcijama i pripremaju se za priredbe. Proslavite danas Dan čupavaca uživajući u ovom sočnom desertu od biskvita i čokolade umočenog u sitni kokos. 

Sastojci:

Tijesto

  • 2 jaja
  • 300 g šećera
  • 100 g margarina
  • 200 ml mlijeka
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

TU SU I RECEPTI ZA NJIH Nespojivi okusi i čudna jela: Banane sa šunkom, sladoled od graha i desert od majoneze

Čokoladni preljev:

  • 150 g tamne čokolade
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g margarina + 200 g kokosa

Priprema: Šećer i margarin miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu, a zatim dodajte jaja i mlijeko. Prosijte brašno i prašak za pecivo te ih uspite u smjesu pa izmiješajte žlicom ili špatulom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa ulijte u njega pripremljenu smjesu.

Pecite otprilike pola sata i testirajte čačkalicom je li biskvit gotov. Kada se biskvit ohladi narežite ga na kocke.

Rastopite čokoladu na pari s margarinom i mlijekom, potom umočite biskvit u čokoladu, zatim uvaljajte u kokos i posložite na čistu podlogu i pustite da odstoje neko vrijeme.

SLATKI RECEPT Desert za ljetne dane: Hladni i ukusni cheesecake s jagodama

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap7 21.07.2022.

    Jedan od meni najdrazih kolaca

Komentiraj...
Vidi sve komentare