To je to što me zanima!

Čudotvorna: Liječi glavobolju, potiče stvaranje hormona sreće

Bundeva glasi za jednu od najzdravijih namirnica na svijetu. Znali su to i stari Indijanci koji su pažljivo iskoristili svaki njezin dio, čak i koru. Na svijetu postoji oko 800 vrsti bundeva
Vidi originalni članak

Iskoristite sezonu bundeva i jedite je što više. To je čudesna namirnica koja će vam pomoći da se osjećate sretnije. Naime, bundeva sadrži aminokiselinu koja potiče izlučivanje hormona sreće. Također, pomaže i kod glavobolje. 

Bundeva je odličan izbor i za ljude koji paze na kilažu jer u 100 grama sadrže samo 30 kalorija.

Dobar je izbor iz još nekih razloga:

  • Obiluje kalijem i beta karotenom koji se pretvara u vitamin A u tijelu. 
  • Sadrži visoke razine kalcija i magnezija te vitamina E, C i dio vitamina B skupine.
  • Odlična je za zdravu kožu zbog vitamina C i E te betakarotena. Vitamin C ima važnu ulogu u formiranju kolagena, sprečava nastanak modrica i pomaže ubrzati zacjeljivanje rana. 

  • Vitamin E sprečava suhoću kože i štiti od štetnosti sunčeva zračenja, vitamin A vrlo je važan za imunitet i njegovo ispravno funkcioniranje. Osim toga ključan je za zdravlje očiju te štiti od katarakta i drugih degeneracija.
  • Bogata je antioksidansima i smatra se protuupalnom hranom. To znači da je dobra za zglobove, zdravlje organa te u otklanjanju stresa. 
  • Bundeva je dobar izvor vlakana što pomaže tijelu da se očisti od toksina.
  • Sprečava prerano starenje i kardiovaskularne bolesti.

  • Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama što regulira razine kolesterola, čuva od artritisa, poboljšava funkcije mozga i daju koži lijep izgled.
  • Meso bundeve bogato je magnezijem koji je ključan za kosti i zdravlje zuba.
  • Zbog velikog izvora kalija i cinka dobre su u reguliranju visokog krvnog tlaka i za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. Cink je također odličan za imunitet, kožu i plodnost.
  • Sadrži i L tryptophan, kemikaliju koja potiče dobro raspoloženje te otklanja depresiju na prirodan način. 

Bundeva kroz povijest

Bundeva je u davna vremena bila hrana Indijancima. Okupili bi se oko vatre i pekli komade bundeve na njoj. Bundeva im je pomogla da prežive duge i hladne zime. Meso bundeve su koristili na monogo načina - kuhali su ga, oekli, sušili, pržili. I sjemenke bundeve su jeli, ali i koristili kao lijek.Jeli su i cvjetove bundeve.

Niti kora nije propala. Nakon što bi izvadili sjemenke i meso, Indijanci u koru osušili i koristili kao zdjele za pohranu graha, sjemenki... Zapravo, toliko su poštovali bundevu da su i mrtve pokapali s njom - da bi imali što jesti na putu u "onaj svijet".

Bundeva je u Europu došla zahvaljujući Kolumbu koji je ponio njezine sjemenke kada se vraćao iz Amerike. U početku su je ljudi koristili za hranjenje stoke, a onda su shvatili da bi je i oni mogli jesti. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 09.11.2017.

    E, sutra idem tražiti bundeve, neka se nađe.:)

  • 09.11.2017.

    kockice tamne čokolade, puse i zagrljaji..... bude hormone sreće

  • 09.11.2017.

    ne volim bundeve ali po čemu to ona liječi glavobolju? prije bi reka čokolada,.

Komentiraj...
Vidi sve komentare