To je to što me zanima!

Crna sol - po čemu je posebna, kako nastaje i u kojim jelima se koristi već stotinama godina?

Dok himalajska crna sol ima ružičasto-smeđu nijansu, crna lava sol je vjerna svom nazivu i crne je boje. Nudi osebujan, zemljani okus i posipa se po hrani na kraju kuhanja
Vidi originalni članak

Crna sol popularan je sastojak u indijskoj kuhinji. Nudi jedinstveni okus koji oplemenjuje mnoga jela. Postoje i tvrdnje da svakodnevno korištenje crne soli u jelima ima i zdravstvene prednosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Prednosti umjerenog jedenja soli

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Što je crna sol?

Iako postoje različite vrste crne soli, himalajska crna sol je najčešća. To je kamena sol koja dolazi iz rudnika soli Pakistana, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih mjesta na Himalaji.

Korištenje crne soli prvi put je dokumentirano u ajurvedskoj medicini, tradicionalnom i holističkom pristupu zdravlju koji potječe iz Indije. Ayurvedski iscjelitelji tvrde da himalajska crna sol ima terapeutska svojstva. Međutim, diskutabilno je jesu li te tvrdnje ukorijenjene u činjenicama.

Zanimljivo je da je himalajska crna sol unatoč nazivu ružičasto-smeđe boje.

Vrste crne soli i njihova upotreba

Postoje tri glavne vrste crne soli: himalajska crna sol, crna lava sol i crna ritualna sol.

Himalajska crna sol

Himalajska crna sol može se također nazvati indijska crna sol ili kala namak.

Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, za što postojii  nekoliko studija koje podržavaju ove tvrdnje.

FINO I ZDRAVO Koje zdrave namirnice i začine je najbolje ubaciti u smoothie?

S oporim, slanim i umami okusom, obično se koristi u kuhanju, posebno u azijskoj i indijskoj kuhinji.

Osim toga, zbog svoje suptilne, sumporne arome slične jajima, koristi se u veganskoj kuhinji kako bi pružila okus jaja.

Crna lava sol

Možda ćete vidjeti sol crne lave koja se naziva i havajska crna sol, jer obično dolazi s Havaja.

Dok himalajska crna sol ima ružičasto-smeđu nijansu, crna lava sol je vjerna svom nazivu i crne je boje. Nudi osebujan, zemljani okus i posipa se po hrani na kraju kuhanja kao krajnji začinski dodatak.

Budući da hrani daje i blag, dimljeni okus, služi kao izvrstan dodatak jelima koja imaju okus po dimu.

Crna ritualna sol

Crna ritualna sol, koja se također naziva i vještičja sol, mješavina je pepela, morske soli, drvenog ugljena, a ponekad i crne boje. Ne koristi se za konzumaciju.

Iako znanost to ne podupire, neki ljudi vjeruju da crna ritualna sol ima čarobne sposobnosti zaštite od zlih duhova. Ljudi ju najčešće posipaju po svom dvorištu ili ju drže u tegli ispod kreveta.

KINESKI SPECIJALITET Piletina s povrćem iz woka se brzo priprema, a zdrava je i fina

Po čemu se crna sol razlikuje od obične soli?

Crna sol razlikuje se od obične kuhinjske soli po načinu izrade i okusu.

Himalajska crna sol počinje kao ružičasta himalajska sol, koja je vrsta kamene soli. Tradicionalno se miješao s biljem, sjemenkama i začinima, a zatim zagrijavao na visokim temperaturama.

Danas se mnoge crne soli proizvode sintetički od kombinacije natrijevog klorida, natrijevog sulfata, natrijevog bisulfata i željeznog sulfata. Sol se zatim miješa s drvenim ugljenom i zagrijava prije nego što je konačni proizvod spreman.

Gotov proizvod sadrži nečistoće poput sulfata, sulfida, željeza i magnezija, što pridonosi njegovoj boji, mirisu i okusu.

Smatra se da ove nečistoće nisu štetne za zdravlje. Sulfati se smatraju sigurnima za jelo i koriste se u određenim prehrambenim proizvodima za kontrolu štetnog rasta bakterija. S druge strane, sol crne lave tradicionalno se proizvodila od vulkanske lave. Danas se obično pravi od miješanja morske soli s aktivnim ugljenom.

Obična kuhinjska sol, onakva kakvu nalazite u solanama, visoko je obrađena i rafinirana, što znači da se većina minerala u tragovima uklanja.

OPSKRBITE SE Sedam začina koje morate imati - s njima je svako jelo ukusnije

Većina kuhinjske soli dolazi iz velikih naslaga kamene soli koje se uglavnom nalaze u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Njemačkoj, istočnoj Europi i Kini. Za ekstrakciju ove vrste soli koristi se nekoliko metoda koje zahtijevaju različite strojeve.

Razlike u okusu

Sorte crne soli imaju dublji profil okusa od obične soli. Himalajska crna sol nudi sumpornu aromu jedinstvenu za azijsku i indijsku kuhinju, dok crna lava sol ima zemljani, pomalo dimljeni okus.

Moguće zdravstvene prednosti

Odabir crne soli može imati nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti. 

  • Za početak, crna sol može sadržavati manje natrija od kuhinjske soli. Osim toga, sadrži manje aditiva i može ponuditi i druge terapeutske učinke.
  • Komercijalna kuhinjska sol može imati veći sadržaj natrija od prirodno dobivene crne soli. Zbog svog navodno nižeg sadržaja natrija, crna sol može biti bolja opcija za ljude s visokim krvnim tlakom ili one koji žele smanjiti unos natrija.
  • Prehrana s visokim udjelom natrija povezana je s visokim krvnim tlakom i može povećati krvni tlak za ljudima koji već imaju problema s visokim tlakom. 
  • Važno je zapamtiti da provjerite nutritivnu naljepnicu kada koristite crnu sol, jer sadržaj natrija može uvelike varirati ovisno o receptu proizvođača.
  • Može sadržavati manje aditiva.
  • Crna sol može sadržavati manje aditiva od obične kuhinjske soli. To je zato što tradicionalna crna sol prolazi kroz minimalnu obradu, bez dodataka.
  • Štoviše, uobičajenoj kuhinjskoj soli dodaju se sredstva protiv zgrušavanja, koja mogu biti štetna za zdravlje, kako bi se spriječilo stvaranje grudica.

Neke kuhinjske soli također sadrže potencijalno štetne aditive kao što su kalijev jodat i aluminij silikat. Kalijev jodat može povećati oksidaciju masti, štetan stanični proces koji može uzrokovati oštećenje tkiva i povećati rizik od raznih bolesti. Međutim, nisu svi aditivi nužno loši.

Zapravo, dodani jod koji se nalazi u kuhinjskoj soli bio je rezultat velikog javnog zdravstvenog napora da se smanji stopa nedostatka joda kod ljudi, što je uobičajeno u mnogim dijelovima svijeta. Nedostatak joda vodeći je uzrok hipotireoze i može uzrokovati razne druge zdravstvene probleme.

VLASTITI VRT U ZATVORENOM Savjeti, upute i trikovi: Kako uzgojiti začinsko bilje kod kuće

Je li crna sol zdravija?

Veći sadržaj minerala u crnoj soli možda nije toliko relevantan, jer ih vaše tijelo ne može dobro apsorbirati, a vi općenito pojedete tako malu količinu soli u jednom sjedenju.

Minerali u soli vjerojatno se ne apsorbiraju lako jer su netopivi, što znači da se ne otapaju u tekućinama. Mnogo je lakše apsorbirati minerale kada su u svom topivom obliku. Osim toga, mnoge crne soli dostupne za kupnju vjerojatno su sintetički proizvedene, koje ionako imaju nizak sadržaj minerala.

Budući da crna sol sadrži manje aditiva od obične kuhinjske soli, možda će biti bolji izbor ako želite izbjeći sredstva protiv zgrušavanja. Ipak, najbolje je konzumirati sol umjeren, bez obzira na vrstu. Preporuča se da ljudi konzumiraju najviše 2300 mg natrija dnevno, što je ekvivalent jednoj čajnoj žličici soli.

Zaključak 

Crna sol je izvrsna prirodna alternativa običnoj kuhinjskoj soli, pogotovo ako želite isprobati indijski ili azijski recept. Svojim jedinstvenim profilom okusa može poboljšati okus mnogih jela.

Međutim, nije vjerojatno da ćete doživjeti neke čudesne iscjeljujuće prednosti o kojima možete čitati na internetu. Nijedna studija nije uspoređivala zdravstvene učinke crne soli i obične kuhinjske soli. Općenito, potrebno je više istraživanja piše Healthline.

Za sada uživajte u ovoj soli zbog njenog jedinstvenog okusa.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • picuskin 25.03.2022.

    Najbolja sol kopa se u dubokim rudnicima Njemačke, himalajska, morska i sol nekih slanih jezera zagađena je sedimentima koji se milionima godina talože na Himalaji a u moru pogotovo od teških metala, kanalizacije, radijacije, bojnih otrova atomskih pokusa pa nadalje

  • Kaali 25.03.2022.

    Probala sam :)

  • Nap* 25.03.2022.

    Prirodno zdrave

Komentiraj...
Vidi sve komentare