Kod crijevnih viroza vrlo je važno paziti da tijelo ne dehidrira, a to se može dogoditi vrlo lako jer je želudac iziritiran i ne podnosi hranu i piće, a uz to sve što i uđe u tijelo brzo izađe zbog proljeva. Osim zbog hidracije organizma, tekućinu je važno uzimati i zbog elektrolita koji se gube zbog povraćanja i proljeva. Voda koju bolesnik ne smije biti hladna već mlaka i treba ju piti polagano kako se ne bi izazvalo povraćanje.
Preporučena hrana
Dobro je polako jesti laganu hranu, povrće i voće u obliku juha ili sokova. Dobro je uzimati i hranu bogatu sluzi kao što je riža te jesti suhi kruh, slane štapiće ili tost. Preporuka liječnika je izbjegavanje teške hrane poput mesa i mesnih prerađevina te mliječnih proizvoda. Grčeve u trbuhu smirit će čaj od kamilice, a dobro je čaj napraviti i od svježeg đumbira jer on ublažava upalu pa će smiriti mučninu.
Ljudi griješe ako pokušavaju snižavati temperaturu čim se pojavi jer se na taj način imunološki sustav bori protiv viroze.
Inače, crijevna ili želučana viroza je upala želuca te tankog i debelog crijeva, a to se događa zbog povećanog gomilanja sluzi i ostalog otpada u tijelu. Simptomi su mučnina, povraćanje, proljev, visoka temperatura, glavobolja te grčevi u trbuhu. Prenosi se kapljičnim putem, zaraženom hranom i pićem i prljavim rukama pa ih je dobro češće prati u ovo doba godine jer je broj oboljelih povećan. Također, preporuka je paziti na imunitet i držati ga na visokoj razini pomoću hrane ili raznih pripravaka.
Temperaturom se tijelo bori
Također, ljudi griješe ako pokušavaju snižavati temperaturu čim se pojavi. Tijelo povećava svoju temperaturu jer ona uništava viruse, to je znak da se imunološki sustav bori. Crijevne viroze obično prođu same i nije potrebno otići liječniku, ali dobro je to napraviti ako jak proljev traje više od dva dana ili ako se u njemu pojavi krv (to je znak jače upale), bolovi u trbuhu su jaki, temperatura se ne spušta, tijelo uporno izbacuje hranu i tekućinu povraćanjem itd.