Čokolada je poznata slastica još od drevnih civilizacija, a stari su Azteci uživali u čokoladnim napicima još 450 godina prije Krista. Čokolada se prvo pila kao gorki napitak, a kad je stigla u Europu u 16. stoljeću, počeo se dodavati šećer.
POGLEDAJTE VIDEO Kako prepoznati kvalitetnu čokoladu:
Iako nije poznato kad se rodila ljubav između kikirikija i čokolade, danas je to poznata kombinacija koju uživamo u mnogim čokoladicama, tortama i slasticama.
Prva poznatu čokoladicu s ovim miksom, ‘Reeses’, složio je Amerikanac Harry Burnett Reese 1928. Proslavite ovaj slatki miks uz odličan desert s kikirikijem i čokoladom, donosimo vam zgodan recept.
Pločice od kikiriki maslaca i čokolade
Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 2 šalice usitnjenih graham krekera
- 1 šalica rastopljenog maslaca
- 1 šalica glatkog maslaca od kikirikija
- 1 i pol šalice šećera u prahu
Za preljev:
- 1 i pol šalica komadića čokolade
- 1/4 šalice glatkog maslaca od kikirikija
Postupak:
U posudi pomiješajte izmrvljene krekere, maslac, maslac od kikirikija i šećer, miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koju potom rasporedite u masnoćom premazan protvan dimenzija 23x30 cm.
U posudici koja može ići u mikrovalnu otopite komadiće čokolade i kikiriki maslac tako da dobijete finu, glatku smjesu. Rasporedite ju na kolač pa protvan stavite u hladnjak na pola sata da se stegne. Potom desert izrežite na 12 komada i poslužite.
Prije stavljanja u hladnjak kolač možete posuti šarenim bombonima, komadićima kikirikija, čokoladnih ili šarenih mrvica...