Sastojci za četiri do pet mini pita:
Za prhko tijesto:
- 1 šalica brašna bez glutena (rižinog)
- 1/3 šalice kakao praha
- sol
- žličica sode bikarbone
- 1 jaje
- 1/3 šalice maslaca
- 3 žlice šećera
Nadjev:
- 200 g višanja
- 2 žlice bezglutenskog brašna
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.
Priprema:
Za prhko tijesto, u posudu stavite prosijano brašno, kakao, malo soli i sodu bikarbonu te maslac i zdrobite zajedno da dobije izgled krupice. Potom dodajte šećer i jaje i umijesite glatko tijesto. Bitno je da maslac bude hladan. Tijesto zamotajte u prozirnu i ostavite kratko u hladnjaku (kako se radi o bezglutenskom tijestu nije potrebno držati u hladnjaku jedan sat, kao što je potrebno s pšeničnim brašnom). Upalite pećnicu na 180°C.
Izvadite tijesto, razvaljajte ga i utisnite u silikonske kalupe za mini pite. Ostavite malo tijesta kako biste ukrasili pite nakon što stavite nadjev. Prije nego stavite u pećnicu lagano vilicom izbodite tijesto. Pecite 10-tak minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od višanja. Višnje (smrznute ili višnje iz kompota) promiješajte s brašnom, vanilin šećerom i šećerom. Mini pite punite nadjevom a preostalo tijesto razvaljajte pa izrežite tanke trakice i stavite na pite. Pecite 30 minuta. Nakon što su pite pečene ostavite ih da se ohlade pa ih izvadite iz kalupa. Posipajte šećerom u prahu i uživajte u finim zalogajima.