Čokolada se od davnina koristila za liječenje mnogih zdravstvenih problema, no većina ljudi ju smatra desertom i jede kao desert iza obroka, ili kao međuobrok. E, pa, sad ćete imati izgovor za to da s njom započnete dan: Naime, na portalu Bright Side istražili su sve blagodati čokolade kao jutarnjeg obroka i dali nekoliko prijedloga kako ju uvrstiti u najvažniji obrok u danu.
POGLEDAJTE VIDEO: Deset zanimljivih činjenica o čokoladi
Evo zašto bi - prije svega tamna čokolada, ona s visokim udjelom kakaa - mogla biti dobar izbor u rano jutro:
1. Poboljšava funkcioniranje mozga
Ljudi koji jedu tamnu čokoladu barem jednom tjedno imaju bolje rezultate u raznim testovima kognitivne sposobnosti i pamćenja, pokazalo je istraživanje. Flavanoli u kakau potiču protok krvi u mozgu i okupljaju se u dijelovima mozga koji su odgovorni za učenje i pamćenje. Dakle, ako želite 'pokrenuti' mozak, pogotovo prije ispita, čokolada ujutro je dobra strategija za to.
2. Smiruje želju za hranom
Jedenje čokolade čini se kao posljednja tehnika za mršavljenje, ali nekoliko kockica čokolade ujutro doista može ublažiti želju za 'lošom' hranom tijekom ostatka dana. Pomaže u regulaciji apetita i smanjuje rizik od prejedanja, pokazuju istraživanja. Pokazalo se i da visokokalorični doručak koji uključuje čokoladu pomaže da unesemo ukupno manje kalorija tijekom dana.
3. Poboljšava raspoloženje
Jutra znaju biti teška i bolje je da se na početku dana dovedete u pravo raspoloženje. Čokolada vam može poboljšati raspoloženje i potaknuti pozitivne osjećaje. Jedenje čokolade potiče proizvodnju endorfina i interakciju s ostalim kemikalijama koje potiču da se osjećate dobro - serotoninom i dopaminom. Čokolada je, inače, poznata po antidepresivnom učinku.
4. Dobra je za ukupno zdravlje
Ljudi koji jedu više čokolade dnevno imaju manji rizik od bolesti srca i moždanog udara. Jesti tamnu čokoladu izvrstan je trening za srce: Smanjuje krvni tlak i pomaže opuštanju krvnih žila, zahvaljujući dušikovom oksidu koji proizvode flavonoidi. Zdrave količine tamne čokolade bogate kakaom mogu također poboljšati način na koji naše tijelo metabolizira glukozu, pomažući tako u borbi protiv dijabetesa. Konačno, tamna čokolada može smanjiti razinu ' lošeg' LDL kolesterola, koji može začepiti arterije, te povisiti razinu 'dobrog' HDL kolesterola.
5. Pomaže pri podizanju energije
Kakao sadrži kofein. Količina može varirati, no tamnija čokolada sadrži više kofeina, dok ga u bijeloj nema. I poput druge hrane s kofeinom, čokolada vas čini budnijima. Druga kemikalija iz kakaa koja tako djeluje je teobromin - čokoladi daje gorak okus i podiže razinu energije, upravo ono što vam treba ujutro.
6. Hranjiva je i podržava naš imunološki sustav
Pored svih ostalih blagodati, čokolada je prepuna hranjivih sastojaka. Bilo koja pločica tamne čokolade od 70 posto sadrži antioksidante (čak i više od zelenog čaja!), te kalcij, bakar, kalij i magnezij. Flavanoli će pomoći u suzbijanju oštećenja stanica koje uzrokuju oksidanti kojima smo svakodnevno izloženi, poput cigaretnog dima, onečišćenja zraka i alkohola. Dakle, zaštitite se kakaom prije odlaska od kuće.
7. Pomoći će jutarnjem treningu
Tamna čokolada pojačava razinu dušikovog oksida i osigurava bolji oporavak i rast mišića, pa je dobro dodati malo tamne čokolade ili kakaa u jutarnji obrok prije ili poslije treninga.
Čokodoručak na više načina
- Ako niste za grickanje čokolade u rano jutro, ubacite komadić čokolade u proteinski shake, ili smoothie kako biste nadopunili zdravi doručak.
- Vruća čokolada: Zaboravite jutarnji čaj ili kavu, vrući kakao je još bolji izbor. Ili mocha, napitak na bazi kave s dodatnom vrućom čokoladom.
- Čokoladni čips, namaz ili kakao u pecivu: Ako sami pečete kruh ili peciva, dodajte tijestu kakao u prahu. Ili dodajte čips od čokolade.Inače, čokolada se odlično slaže s kruhom od banana.
- Čokoladna pločica. Iako su prilično skupe u trgovinama, zapravo ih je jednostavno napraviti kod kuće
- Čokoladna granola i zobene pahuljice . Dodajte čips od čokolade ili kakao u prahu dok pravite zobene pahuljice ili domaću granolu.