Dok na zapadu slave Dan zaljubljenih, u Kini će se čekati godina Tigra, koji simbolizira hrabrost, strast i žensku energiju a čuva od vatre, duhova i lopova. Nekoliko dana prije svi užurbano čiste domove jer ostane li stan neuredan, sreća neće moći ući kroz vrata. No kruna tradicije je obiteljska večera koja se pažljivo priprema do najsitnijih detalja. Na stolu obvezno mora biti riba, a kako bi jelo bilo što svježije, restorani u spremnicima drže živu ribu koju vade neposredno prije kuhanja. U ponoć se jedu valjušci koji zbog oblika novčića simboliziraju bogatstvo. Na stolovima diljem Kine naći će se i dim sum, mali kuhani obroci, a mogu biti raznoliki: od morskih račića u tijestu od rižina brašna do pasirane i pirjane repe s vlascem, sušenim škampima i kineskom salamom. Da bi meso bilo sočno, najprije se poprži na tavi i nekoliko minuta prije no što je gotovo, izvadi se i drži na toplom dok se u tavi dinsta povrće. Zatim se vrati u tavu i kratko prokuha. Kineska kuhinja kao stvorena je za poigravanje sa začinima, od sojina umaka, đumbira do muškatnog oraščića i kurkume koja daje lijepu, zlaćanu boju. Kuhanje u posebnoj tavi, woku, štedi količinu suđa koje poslije treba oprati, a služi čak i za pripremanje deserta.
Nemate li wok, poslužit će i dublja teflonska tava.
Mali rječnik pojmova kineske kuhinje
1. Van je zdjelica za rižu iz koje se jede i u koju se na kraju ulije juha te se popije
2. jiao zi (điao zij) su valjušci, jastučići od tijesta punjeni mesom i povrćem koji simboliziraju sreću
3. Vodeni kesteni rastu pod vodom i poslužuju se uz patku, meso ili povrće
4. k’uai-tzu, što znači “nešto brzo”, naziv je za kineske štapiće. U japanu ih nazivaju hashi, što znači most. Izrađuju se od bambusa
5. pak choi je kinesko povrće iz porodice blitve, dugih bijelih peteljki te bujnih listova, dodaju se prženim jelima
6. kineski rezanci s jajima upotrebljavaju se za pripremu toplih i hladnih jela
7. rižino vino u receptima se može zamijeniti šerijem
8. pikantna Sečuanska kuhinja rabi čili papričice, češnjak i đumbir
9. meso na gombao način sadrži kikiriki, a gambian je prženo bez umaka
10. pekinška patka potječe još iz carskog doba i smatra se nacionalnim specijalitetom