Cink skraćuje virozu, a jogurt smanjuje rizik od infekcije
Piše
Monika Horvat,
Ponedjeljak, 17.11.2014. u 13:55
U sezoni gripe i prehlade treba ojačati imunitet i spriječiti moguću zarazu. Najbolje je svakodnevno konzumirati jogurt, kefir ili acedofil bogati dobrim bakterijama koje uravnotežuju želučanu mikrofloru. Zdrava razina tih bakterija u crijevu te može ubrzati oporavak od proljeva.Također, unosom probiotika se smanjuje i rizik od infekcije dišnih puteva za 27 posto, potvrdile su studije.
|
Foto: Dreamstime
Osim probiotika, u borbi s prehladom pomaže i vježbanje. Redovita fizička aktivnost smanjuje opasnost od prehlade za više od 50 posto, a čak i ako ljudi od nje obole simptomi su manje izraženi. Trening poboljšava imunitet te ga tako čini jačim u borbi s virusima i bakterijama. Osim toga, smanjuje razinu stresa koji oslabljuje imunološki sustav i potiče izlučivanje opasnih toksina preko znoja.
|
Foto: Dreamstime
Iako se cink najčešće uzima kako bi se skratilo trajanje prehlade, odličan je izbor i kao preventiva. Prehrana bogata cinkom jača imunitet, a odličan izvor su sjemenke bundeve, kamenice, mahunarke, lješnjaci i orasi. Istraživanja su pokazala da redovito uzimanje cinka kao dodatka prehrani unutar pet mjeseci značajno smanjuje učestalost pojave prehlade kod djece. Podaci pokazuju i da ljudi koji uzimaju cink u manjoj mjeri imaju potrebu za terapiju antibioticima
|
Foto: Fotolia
Prehrana bogata proteinima nužna je za dobro zdravlje. Proteini pomažu tijelu u izgradnji leukocita, bijelih krvnih stanica koje se bore s infekcijama. Najbolji izbor su piletina, puretina, riba, zelena salata, tofu i grah. Preporučuje se jesti i orašaste plodove koji osim proteinima obiluju zdravim mastima.
|
Foto: Fotolia
Iako se dodatke vitamina preporučuje koristiti, ne treba se u potpunosti oslanjati na njih, savjetuju stručnjaci. Važno je paziti na unos tekućine jer to podmazuje cijeli organizam te tjera bubrege i imunološki sustav da rade na maksimumu. Preporučuje se spavati najmanje sedam sati da bi se tijelo odmorilo i smanjio rizik od infekcije, piše <a href="http://www.chatelaine.com/health/wellness/five-surprising-and-natural-ways-to-fight-a-cold-or-flu/">Chatelaine</a>.
|
Foto: Thinkstock
Tijekom sezone gripe i prehlade tijelo se preporučuje zaštititi i pravilnim unosom selena. Manjak ovog minerala organizam čini podložnijim infekcijama. Studije američkog Sveučilišta North Carolina potvrdila su da osim što virus grupe lakše probija imunitet ljudi koji imaju manjak selena, oni i brže mutiraju. Selena najviše ima u brazilskim oraščićima, piše<a href="http://www.prevention.com/health/health-concerns/cold-and-flu-season-selenium"> Prevention</a>.
|
Foto: Fotolia
U sezoni gripa i prehlada treba pripaziti na unos selena jer manjak tijelo čini podložnijim infekcijama. Valja se naoružati probioticima, cinkom i proteinima