Engleski Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove građanima savjetuje da prljave tave nakon kuhanja ne stavljaju odmah pod vodu. Tvrde kako u suprotnom začepljuju odvode i troše više vode te na taj način štete okolišu, piše The Sun.
Umjesto da isperu vruću tavu pod vodom, savjetuju da prvo pričekaju da se ulje u tavi ohladi. Nakon toga treba sastrugati masnoću i ostatke te ih baciti u smeće ili u posudu otpornu na toplinu kako bi se otpad reciklirao. Zatim papirnatim ubrusom treba obrisati tavu. Tek nakon toga možete oprati tavu pod vodom.
U slivnik postavite mrežicu kako bi se na nju uhvatili ostaci hrane te kako ne bi odlazili izravno u odvod.
- Sve dok se pribor pere ispravno nakon što ste odstranili ulje, nema rizika za zdravlje - upozorili su iz The Food Standards agencije. Objavljene smjernice dio su kampanje "Love Water".
Ulje iz posuđa, osim što može začepiti cijevi, putuje odvodima stvarajući u kanalizacijama velike gomile masti. Istaknuli su i kako samo litra ulja koju kućanstva izliju u odvod može zagaditi milijune litara pitke vode. Mast također može završiti u riječnom sustavu te zagaditi okoliš. Više od 800 milijuna kuna na godinu stanovnici Velike Britanije troše na odčepljivanje zaštopanih odvoda slivnika i zahoda.