Način na koji organiziramo hladnjak nije bitan samo zbog duže svježine namirnica već i zbog same iskoristivosti. Ne vidite li neke stvari, nećete ih ni iskoristiti i tako ćete samo bacati novac
Vidi originalni članak
Jeste li znali da se svake godine baci oko 1,3 milijarde tona hrane? Svi sudjelujemo u toj enormnoj brojci. Najčešće jer zaboravimo da imamo nešto u hladnjaku, kupimo ponovo ili nas nema popodne kod kuće i na kraju nepotrebno bacamo i hranu i novac. Kako bi pametnije iskoristili hranu, važna je i dobra organizacija hladnjaka.
Na ovim mjestima je najbolje držati hranu kako bi je maksimalno iskoristili:
- Mlijeko čuvajte u stražnjem dijelu gornjih polica jer je tamo najhladnije
- Ostatke hrane i tropsko voće također ostavite na gornjim policama
- Salate pripremite, operite, izrežite i spremite u posude. Držite ih na dohvat ruke bliže vratima na srednjim policama kako bi ih vidjeli. Iskoristite ih što prije
- Police za vina savršeno su mjesto za njihovo hlađenje
- Jaja držite u kartonskoj kutiji na polici u sredini hladnjaka. U vratima hladnjaka je pretoplo za njih
- Meso i mliječne proizvod čuvajte na donjim policama, po mogućnosti i u donjim posudama
- Svježe meso najbolje je držati odvojeno od ostalih namirnica kako krv ne bi došla u kontakt s njima. Kada ga odmrzavate, dobro je staviti ga u duboki tanjur na najdonju policu i skloniti svježe voće i povrće od njega
- Povrće i voće čuvajte u donjim komorama - tamo će najduže ostati svježe
- U vratima čuvajte umake i staklenke
- Smrznite sezonsku hranu u manjim porcijama i složite je u prozirnim vrećicama jednu pored druge kako bi vam i zamrzivač bio pregledan.