To je to što me zanima!

Chef Ramsay otkrio je 6 čestih pogreški kod pripremanja riže

Pirjanje riže je najbolji način pripreme, a to uvijek započnete hladnom, ne vrućom vodom. Potom rižu dovedite do vrenja što je brže moguće, a zatim ostavite da se pirja 8 do 10 minuta, kaže chef
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Jutarnja kava i vaš mozak: Za 20 minuta neutralizira umor

Poznati chef Gordon Ramsay otkrio je svoje vrhunske kulinarske savjete u videu koji prikupio gotovo četiri milijuna pregleda na YouTubeu. To pokazuje kako ljudi još uvijek nisu načisto kako pravilno kuhati rižu da bude kao u finom restoranu, a ne ljepljiva, prekuhana, neukusna...

Ovaj chef je ukazao na šest pogrešaka koje ljudi često rade kod pripreme riže i to je razlog zašto kasnije nisu zadovoljni njezinom teksturom i okusom.

1. Ne ispiranje riže prije kuhanja

Prije kuhanja, Gordon stavi rižu u sito i ispere ju dobro pod mlazom vode - to pomaže u uklanjanju prašine i škroba.

- Uvijek ispirite rižu hladnom vodom, to osigurava da bude stvarno lijepa i lepršava kada se kuha - pojasnio je.

STARIJA JE OD PIRAMIDA U staroj grobnici u Irskoj ljudi čekaju zoru - jednom godišnje

2. Ne dodavanje začina

Ako vam je riža previše neukusna, vjerojatno je niste adekvatno začinili ili niste uopće dodavali začina.

Nakon što je stavio svoju ispranu rižu u lonac, chef Gordon dodao je sol i papar. Također, savjetuje dodavanje i drugih začina kako bi kasnije imala finu aromu.  

- Kako bi obična riža postala uzbudljiva za nepce, doradite je. Na primjer, uzmite tri mahune kardamona i probušite ih kako bi okus mogao izaći. Ili, zvjezdani anis. Sve su to prekrasni začini koji rižu čine zaista lijepom i mirisnom - rekao je.

3. Dodavanje začina nakon kuhanja

Kaže kako dodavanje začina riži nakon kuhanja može promijeniti njezinu teksturu, pa preporučuje da se to napravi tijekom kuhanja.

- Lakše ju je začiniti prije nego nakon što je već kuhana, tada se počinje raspadati - rekao je ovaj chef.

4. Pogrešan omjer riže i vode

Pravilnim omjerom vode i riže tijekom kuhanja na kraju nema viška tekućine, a riža je skuhana savršeno.

Gordon preporučuje omjer 'jedan dio riže na 1,5 dijelova vode'. On je u videu na 400 g riže stavio 600 ml vode.

5. Kuhanje riže na pogrešnoj temperaturi

Pirjanje riže je najbolji način pripreme, a Gordon savjetuje da pripremu uvijek započnete hladnom, ne vrućom vodom.

- Potom je dovedite do vrenja što je brže moguće, a zatim ostavite da se pirja 8 do 10 minuta. To je tajna kuhanja izvrsne riže, dopustite da i para napravi svoje, ne dižite poklopac - objasnio je.

6. Nije rastresena prije posluživanja

Prije posluživanja biste trebali gurnuti vilicu u rižu i lagano promiješati, jer je to čini lepršavijom.

- Napravite to tako da na kraju bude lijepa i pahuljasta, onda je to savršeno skuhana riža - rekao je, a prenosi Mirror.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Tajna mršavljenja je u juhama - niste gladni, a gubite višak kila

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Lola. 08.05.2020.

    Br 4 i 5 ne vrijedi ako se priprema rižoto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare