Keto ili ketogena dijeta je vrlo popularna u svijetu, a radi se o načinu prehrane u kojoj se naglasak stavlja na unos male količine ugljikohidrata te većih količina masnoća i proteina kako bi se tijelo potaknulo da za proizvodnju energije koristi masne naslage.
POGLEDAJTE VIDEO O najboljim dijetama:
Kada se unos ugljikohidrata smanji ispod određene granice, dolazi do ketoze - naša jetra razgrađuje masne stanice u slobodne masne kiseline i ketone što se potom koristi kao tjelesna energija.
Ovaj recept prilagođen je tom principu prehrane.
Sastojci:
- 6 kolutova tikvica
- 120 g mljevene junetine
- sol, papar
- naribani muškatni oraščić
- peršin
- češnjak
- topljeni sir
Priprema:
Pomiješajte meso sa začinima, peršinom i češnjakom i napravite tri male pljeskavice pa ih ispecite u tavi, pećnici ili na roštilju. Ispecite i kolutove tikvica. Kada je gotovo, na tikvicu stavite vruće meso, na njega topljeni sir pa tikvicu - učvrstite čačkalicom. I tako još dva puta da na kraju dobijete tri komada.
Naravno, ukoliko ovaj obrok radite za više ljudi, povećajte količinu svega. Također, na topljeni sir po želji možete staviti šnitu rajčice, zelenu salatu, sjeckani luk, feferone...