Glavica češnjaka štiti srčano tkivo i sprečava njegovo uništavanje, otkriva studija Sveučilišta Emory. Sastavni dio češnjaka, diallyl trisulfid otpušta sumporovodik, koji štiti tkivo i obnavlja oštećeno srčano tkivo za 61 posto, potvrđuje istraživanje.
- Spojevi iz češnjaka djeluje na mitohondrije koji su zaduženi za stvaranje energije u tijelu. Prekid kisika i protoka krvi štete mitohondrijima što može dovesti do smrti stanica. Vidimo da diallyl sulfida može privremeno ugasiti funkciju mitohondrija, očuvati ih i smanjiti proizvodnju reaktivnih metabolita kisika - ističe za The Huffington Post voditelj studije profesor David Lefer.
Reaktivni metaboliti kisika su zapravo destruktivne oksidirajuće molekule koje oštećuju stanice. Glavni sastojak češnjaka je alicin, koji ima antibakterijska, antivirusna, antigljivična, antiparazitska i antioksidacijska svojstva. Osim toga, redovito korištenje češnjaka regulira tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi.