Otkad je tenisač Novak Đoković otkrio da boluje od celijakije te nakon što je iz prehrane izbacio proizvode koji sadrže gluten, njegov pobjednički niz ne prestaje. Celijakija je doživotna podmukla bolest s tisuću lica, puna dvosmislenih simptoma i pogrešnih dijagnoza. Od nje pate ljudi čiji organizam ne podnosi gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu, kukuruzu, odnosno u 70 posto industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda. U Hrvatskoj je dijagnosticirana tek kod svakog 12. oboljelog i pretpostavlja se kako 200.000 Hrvata niti ne zna da boluje od podmukle bolesti.
Bolest zahvaća sve dobne skupine, a gluten koji se unosi hranom doslovno postaje otrov koji teško oštećuje sluznicu tankog crijeva te tako izaziva opasne zdravstvene probleme. Simptomi su najjasniji u mlađe djece, a vežu se uz probleme u trbuhu - povraćanje, napuhnutost, nadutost, čest proljev i stolicu te slabo razvijene mišiće. U kasnijoj dobi bolest se rijetko može povezati s probavnim sustavom, a prikriveni simptomi su umor, iscrpljenost, slabokrvnost, migrene, psihički poremećaji, promjene na koži, bolesti jetara, osteoporoza, maligna oboljenja... Samo 30 posto bolesnika ima takve simptome da se bolest odmah prepozna i postavi prava dijagnoza, a celijakija najčešće prikriva neku drugu ozbiljnu bolest čiji je uzrok.
Jedini način liječenja bolesti je doživotna bezglutenska prehrana koja nije nimalo štetna - naprotiv, sadrži minimalno aditiva i konzervansa. Celijakija je i nasljedna, odnosno genski predodređena bolest, pa su rođaci u prvom i drugom koljenu također obvezni kandidati za testiranje na celijakiju. Kao i u dijabetičara, važan je strog režim prehrane, koji sigurno donosi kvalitetniji život.
Manje glutena za više energije i koncentracije
Izbacivanjem glutena iz prehrane opće zdravstveno stanje naglo se popravlja, a tjelesna težina dolazi u ravnotežu. Oboljelima, poput Jennifer Esposito, naglo rastu snaga i eksplozivnost, a umor i slabost kao posljedica anemije izostaju. Smanjuju se i bolovi u kostima i zglobovima. Ipak, važno je napraviti test na celijakiju jer u nekih ljudi riječ je samo o alergiji na pšenicu, raž ili ječam, što je manje opasno stanje.
Riječ stručnjaka - test za podmuklu bolest može se naručiti i poštom
Od celijakije boluje oko tri posto stanovništva, no iako se o njoj ne govori u javnosti jer nema lijekova, pa ni potpore farmaceutske industrije, posljedice su opasne pa dovode i do malignih oboljenja. Budući da je riječ o prikrivenoj bolesti, vrlo je važno obaviti testiranja. U Hrvatskom društvu za celijakiju, u Tomašićevoj 10 u Zagrebu, može se obaviti visoko precizni krvni test koji stoji 140 kn, a ljudi iz drugih dijelova Hrvatske mogu ga naručiti poštom. Centar nudi najveći izbor svih vrsta namirnica bez glutena. U trgovinama takvi proizvodi imaju oznaku prekriženog klasa žita, napominje predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju Ružica Lah. Testiranje se može obaviti uz uputnicu i u bolnicama. (Ružica Lah, predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju)
Bez glutena, molim!
Poput šećerne bolesti, i celijakija zahtijeva poseban jelovnik. Dopuštene su sve vrsta voća (svježe, kandirano ili suho), povrća i mesa. U prehranu treba uključiti i ribu, jaja, mlijeko, margarin, vrhnje, jogurt te sireve. Nije potrebno izbjegavati ni slastice sa šećerom, džemom i pekmezom te sladolede, čokolade ili kakao. Jela mogu biti začinjena paprom, solju, paprikom, octom i drugim začinima. S druge strane, strogo je zabranjeno jesti pšenicu, raž, ječam te sve njihove prerađevine i proizvode poput kruha, pizze ili tijesta. U tu skupinu spadaju i pšenične klice, mekinje, krupice od nezrela žita te kupovni kruh od kukuruznog brašna. Treba zaboraviti i na viski, sladno pivo, bijelu kavu, pa čak i suhe smokve koje redovito sadrže brašno. Celijakičari više ne bi smjeli kupovati gotovu hranu (juhe, umake i slično), instantne piree od krumpira te suhomesnate proizvode koji sadrže brašno.
Gdje kupiti proizvode?
Hrvatsko društvo za celijakiju 12. svibnja obilježilo je 20 godina postojanja. Osim predavanja mnogih stručnjaka o celijakiji, u centru se može dobiti i savjetodavna pomoć te po akcijskim cijenama nabaviti mnoge bezglutenske proizvode kojih nema na policama u širokoj potrošnji (zamjenska jaja, brašna, probiotike...).
Proizvodi u trgovačkim centrima i ljekarnama
Bezglutenske proizvode možete kupiti u trgovačkim centrima u svim dijelovima Hrvatske, bolje opremljenim ljekarnama i trgovinama sa zdravom hranom.
Celijakija je uzrok mnogih bolesti
Dijabetes, bolesti štitnjače i Downov sindrom također su često posljedica celijakije. Na zagrebačkom Rebru moguće je na jednome mjestu postaviti dijagnozu te kontrolirati bolest.
I oboljeli od celijakije mogu uživati u kroketima
Umaci se mogu zgušnjavati škrobnim brašnom ili krumpirom. Kroketi ili nabujci također će se dobro vezivati krumpirovim ili kukuruznim brašnom.
I slavni su izbacili gluten iz hrane
Mnoge zvijezde uspješno se bore protiv celijakije, a među njima su američka glumica Goldie Hawn, posvuduša Victoria Beckham, američka voditeljica Elisabeth Hasselbeck, glumac Billy Bob Thorton i mnogi drugi.