Kvalitetno i svježe pileće meso je čvrsto i elastično, a miris je ugodan, pomalo slatkast. No primijetite li nakon kupnje da je pile tvrdo, omekšajte ga tako da ga prije pečenja kratko prokuhate. Pri kraju kuhanja pile zalijte i čašicom rakije kako bi se dodatno omekšalo meso. Da bi se pečenka ravnomjerno ispekla (što je osobito važno ako je pile nadjeveno), pile zarežite od vrata do trtice i raširite, tako ga nećete trebati okretati prilikom pečenja.
Pohano meso će biti iznutra dovoljno pečeno ako ga stpljivo pečete na laganoj vatri i lagano okrećete te poslije izvadite na papirnati ubrus koji će upiti ulje.
Pileći ražnjići
Sastojci: 600 g pilećih fileta, 150 g paprike, 150 g tikvica, 100 g mladog luka, 200 g šampinjona, 200 ml tamnog piva
Priprema: Pileće filete narežite na kockice, stavite u dublju zdjelu i začinite. Papriku, mladi luk, šampinjone i tikvice usitnite, posolite, dodajte piletinu, zalijte pivom i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta. Zatim nanižite na drvene štapiće za ražnjiće. Pripremljene ražnjiće pecite sa svih strana.
Marinirano pohano meso
Sastojci: pile, 4 žlice limunova soka, 2 žlice tabasca ili ljutog umaka, 2 češnja češnjaka, 2 jaja, žlica brašna, lovorov list
Priprema: Napravite marinadu od limunova soka, ljutog umaka ili tabasca, ulja, češnjaka, peršina, ružmarina i lovorova lista. Narezano pile marinirajte oko dva sata u hladnjaku. U istučena jaja pomiješana s brašnom umočite svaki komad mesa pa ga polako ispržite u vrućem ulju.
Sočni bataci u umaku od brusnica
Sastojci: 80 dag pilećih bataka, 40 dag džema od brusnica, 1/2 dl umaka Worchester, 10 dag luka, dl bijelog vina
Priprema: Meso posolite, uvaljajte u brašno s jedne strane te na maslacu pržite s obje strane. Dodajte papar, Vegetu i podlijte s malo votke te decilitrom vina. Meso izvadite, a luk sitno narežite i pržite na tavi. Meso zatim vratite u tavu te dodajte džem od brusnica i malo umaka Worchester.
Meso s proljetnim povrćem
Sastojci: pile (2 kg), 100 g mladog luka, 100 g mrkve, 100 g paprike, Vegeta, 300 g mljevenih pilećih prsa, origano
Priprema: Povrće usitnite i popecite na dvije žlice ulja, pomiješajte s mljevenom piletinom, dodajte začine i nadjenite pile koje ste očistili iznutra od kostiju i iznutrica. Kuharskim koncem zatvorite otvor po duljini hrpta, prelijte uljem i pecite u pećnici oko 50 minuta. Tijekom pečenja pile podlijevajte toplom vodom.
Aromatično bilelo meso
Sastojci: pile (1 kg), kopar, timijan, peršin, 3 češnja češnjaka, celer, mrkva, 3 šalice riže, grašak, salata prema želji
Priprema: Maslinovu ulju dodajte začinsko bilje i ostavite pile da se marinira nekoliko sati. Na ulju kratko prepržite češnjak i povrće, začinite te umakom zalijte pile. Pokrijte ga aluminijskom folijom. Pecite u pećnici na 180 C i podlijevajte uljem u kojem se pile peče. Poslužite uz rižu ili tjesteninu s mladim graškom i salatom.